Истинската причина, поради която НАСА „отмени“ тази изцяло женска космическа разходка

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2019 в 11:02 3455 0

По-рано този месец светът бе развълнуван да чуе, че НАСА е насрочила първата по рода си "изцяло женска разходка". Сега проблем с оборудването разочарова много ентусиасти на #WomeninSTEM, пише ScienceAlert.

През последните 20 години 128 астронавти са прекарали около 1300 часа, за да сглобят и поддържат Международната космическа станция (МКС). Досега само девет от тези хора са били жени.

На 29 март Кристина Кох и Ан Макклейн, от екипаж 59/60, щяха да излязат извън МКС, за да продължат да обновяват батериите на една от соларните системи на станцията и така броят на жените, пребивавали в открития космос, щеше да се повиши до 11.

Въпреки широкото медийно отразяване, графикът на тези членове на екипажа - включително и фактът, че жените ще бъдат заедно на този важен полет - бе щастливо съвпадение, а не предварително предвидено събитие (работните места за поддръжка не са планирани дори до края на годината).

Но като се има предвид факта, че жените астронавти без съмнение са недостатъчно представени в мисиите през годините, вълненията бяха разбираеми.

Но НАСА предупреди изрично, че нещата могат да се променят по отношение на това излизане в космоса.

"Космическите разходки могат да бъдат коригирани, ако екипът, отговарящ за операциите по време на полета, прецени, че това е необходимо", пише говорителката на НАСА Стефани Ширхолц () в оригиналното изявление за пресата за най-новия график за космическите разходки.

Сега един от астронавтите се размени с колега от мъжки пол поради проблем с размера на скафандъра. На 26 март НАСА обяви, че Макклейн ще бъде заменена с бордовия инженер Ник Хайг - заедно двамата започнаха работата по ъпгрейда на батерията в предишна космическа разходка на 22 март.

„Отменянето“ на изцяло женската космическа разходка е заради факта, че по време на излизането си в космоса на 22 март Макклейн открива, че най-прилягащият й костюм за торса е мярка "среден", но не е толкова подходящ, колкото смяташе екипът.

Скафандърите на НАСА за работа в космическия вакуум (extravehicular activity - EVA) всъщност се считат за "персонални космически кораби", предназначени да поддържат човека жив в суровата среда на пространството. Те нямат мъжки и женски версии, но се състоят от колекция от части - торс, ръце, ръкавици и т.н. - които идват в няколко размера, за да се гарантира удобството за всеки астронавт.

За разходката на космоса на 29 март само един среден размер на торса е бил готов да бъде пуснат и затова ще бъде носен от Кох, според съобщението на НАСА.

Обществените реакции в социалните медии звучат така: "Как може НАСА да не разполага с достатъчно костюми за жени астронавти !?"

Макар че е жалко, че това историческо събитие сега не може да се случи поради недостиг на оборудване, сегашното състояние на нещата е по-сложно, отколкото да се каже, че НАСА не се грижи достатъчно за жените астронавти поради, например, скрит сексизъм. ,

Всъщност МКС дори има на борда си още един средно голям торс. Но поставянето на скафандър и излизането от въздушния шлюз не е просто, както сме свикнали да виждаме в научно-фантастичните филми.

Въпреки че отнема само 15 минути, за да се сглоби костюма, екипажът всъщност прекарва доста време, за да проверява костюмите и да се подготвя в дните преди планираното излизане в космоса. Така че НАСА избра най-бързото и най-лесно решение - да замени астронавта, а не костюма.

На всичкото отгоре, не е вярно, че НАСА няма достатъчно скафандри, специални за жени астронавти. Тя няма достатъчно скафандри изобщо за всички.

През 2017 г. агенцията публикува одит на костюмите, които понастоящем се използват на МКС, като очертава опасенията си за овехтяването на оборудването, което може да не издържи дори до планираното пенсиониране на станцията през 2024 г.

"От 11-те останали пълни и функциониращи скафандри, 4 се съхраняват на МКС, а останалите 7 са на Земята в различни етапи на реновиране и поддръжка", се посочва в одита.

Новите костюми са в процес на разработка, но тези неща включват извънредни разходи и време за производство.

Промяната на екипажа със сигурност прави излизането в космоса на 29 март по-малко вълнуващо за обществеността, но в крайна сметка, повечето космически разходки са просто още една много сложна работа за поддръжка на станциите. Правилното и безопасно изпълнение на работата остава основният приоритет за всички участници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !