Изборът между мечове и ками при паякообразни може да обясни еволюцията на оръжията в природата

Никола Кереков Последна промяна на 30 ноември 2015 в 14:31 7054 2

Кредит Christina Painting

Pantopsalis cheliferoides въоръжен с "мечове".

Вид: Pantopsalis cheliferoides

Хабитат: Влажните гори на северна Нова Зеландия

Изберете оръжието си... и се бийте! Сенокосците са сред малкото животни, които имат няколко типа оръжия в рамките на един вид. Битките помежду им могат да обяснят как изумителният и впечатляващ свят на животинското снаряжение е станал толкова разнообразен. 

Еволюцията на животинския свят - особено при членестоногите, към които спадат насекомите и паякообразните - е създала широк набор от оръжия, включително гигантски рога и дълги хоботи. Но защо еволюцията е създала такова разнообразие дори в рамките на една и съща група насекоми, е доста объркаващо.

"Едно от нещата, което изумява нас учените е защо има толкова различни типове оръжия при близко родствените видове," отбелязва Кристина Пейнтинг (Christina Painting) от Университета на Оукланд в Нова Зеландия. "Нямаме никаква представа какви са предимствата от развитието на толкова различни оръжия."

Бой в клетка

Уникалното откритие на Пейтинг за вид с две оръжия - и две напълно различни бойни стратегии - допълнително задълбочава този въпрос. Това би могло да се разреши само чрез уреждането на битки в клетка.

Сенокосците са паякообразни (но не са класически паяци). Те изглеждат като паяци, но са по-близко родствени до скорпионите, въпреки че не притежават отрова. Реално, те имат големи усти за улавяне на храна, а при мъжките и за битки. Но, Pantopsalis cheliferoides, който обитава влажните гори в северния остров на Нова зеландия, е изключително необичаен.

Много животни, при които мъжките имат въоръжение, имат два варианта на развитие: малки мъжки развиват малки или никакви оръжия или големи мъжки с големи оръжия. Мъжките с големи оръжия предпочитат битките, докато малките, слабо въоръжени мъжки предпочитат или да се промъкнат, или да се престорят на женски.

Малките P. cheliferoides имат малки челюсти, които не са особено добро оръжие, поради което те често се промъкват вместо да се бият. Но големите екземпляри имат два напълно различни вида оръжия и две различни бойни стратегии.

Големите мъжки имат дълги, тънки челюсти (на първата снимка). Те ги използват като мечове, въртейки ги енергично напред-назад. Други едри мъжки имат къси, но по-дебели челюсти, които използват като ками - мушкайки по посока на конкурентните мъжки (на долната картинка). 

Pantopsalis cheliferoides въоръжен с "ками".

Сенокосците с челюстите като ками изглежда са по-агресивни и могат да причинят повече поражения. отбелязва Пейнтинг. "Това са само предположения на този етап, но аз смятам, че те могат буквално да отрежат краката на противника си."

Сега, когато е открила това разнообразие в рамките на вида, Пейнтинг планира да устрои битки между двата типа мъжки и да види кой ще победи. Но тук не става дума за спорт. Това е уникална възможност да се изследва въпроса за еволюцията на оръжията, смята Пейнтинг. Тъй като два вида торни бръмбара, например, не би трябвало да си взаимодействат пряко, е изключително трудно да се изследват предимствата на различните оръжия. Но сенокосците от един и същи вид вероятно се срещат едни други в естествените си условия. "Това е сякаш да наблюдаваш еволюцията в действие," твърди Пейнтинг.

Тя и нейния колега Грег Хоуел сега са спечелили спонсориране за изследването си върху разходите и ползите от всяко от оръжията.

Бруно Буцато (Bruno Buzatto) от Университета на Западна Австралия в Перт също изследва темата и е развълнуван от откритието. Той няма търпение да разбере какво лежи в основата на еволюцията на различните оръжия.

"Смятам, че това е чудесна възможност да се изследва генетиката зад тези прояви - ако е изцяло генетично и едното средство е много по-добро от другото, то тогава защо не предизвиква изчезването на другото? Може би различни мъжки се спряват различно в различните хабитати и условия," коментира Буцато.

По материали от: Scientific Reports, DOI: 10.1038/srep16368

Източник: Zoologger, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 10:13

Открийте десетте разлики!
Уееей, виж'те к'ви снимки сте сложили уа!

01.12 2015 в 09:51

Снимката е една и съща. Какви мечове, какво ками?