Избран е отборът по информатика, който ще представи България на Балканската олимпиада

12 държави са се регистрирали за най-голямото състезание в региона

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 юни 2015 в 09:10 4895 0

Кредит СРООПН

Първи отбор по информатика.

Тази седмица бяха избрани съставите на българските отбори за Балканската олимпиада по информатика, която ще се състои в град Русе от 29 юни до 3 юли тази година.

По традиция страната домакин на олимпиадата участва с два отбора от по четирима състезатели. Българските отбори, които ще вземат участие в олимпиадата, бяха избрани на 14 юни 2015 г. на базата на подборни контролни състезания.

Съставите са както следва:

Отбор 1 - основен

  1. Христо Веселинов Венев
  2. Енчо Иванов Мишинев
  3. Даниел Райков Атанасов
  4. Кристиян Людмилов Цъклев


„Всички състезатели в основния отбор са участвали в олимпиади по информатика и вече са носили медали на България. Вярваме, че отново ще демонстрират добри резултати“, коментират съорганизаторите на събитието - СРООПН.

От 2010 Олимпийското сдружение подкрепя състезателите и техните ръководители, като осигурява ресурс и подходящи условия за успешното им представяне на международни олимпиади. Христо Венев и Енчо Мишинев са двамата състезатели, които през последните няколко години печелят поредица от сребърни и златни медали и имат шанс да станат втори във вечната класация на Международната олимпиада по информатика. Този отбор в същия състав е избран и за участие в тазгодишната олимпиада, която ще се проведе в края на юли в Алмати, Казахстан.

Ръководители на отбора са проф. Стоян Капралов, преподавател по математика в Техническия университет в Габрово, и Евгени Василев – учител по информатика от НПМГ.


Отбор 2

  1. Иво Даниел Дилов
  2. Валентин Младенов Борисов
  3. Виктор Николаев Терзиев
  4. Андрей Лъчезаров Лалев

Ръководители на отбора са Кинка Кирилова – учител по информатика в ПМГ Велико Търново, и доц. Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Дванадесет държави са заявили участие в сериозното състезание, сред които 10 официални участници (България, Гърция, Кипър, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Турция) и две държави гости (Таджикистан и Туркменистан). Най-добрите състезатели от региона ще пристигнат в България, за да премерят опит и знания в поредица от алгоритмични задачи. За последните 10 години българските ученици са спечелили 15 златни, 21 сребърни и 13 бронзови медала.

Балканската олимпиада е организирана от МОН, Съюза на математиците в България, Община Русе, Регионален инспекторат по образованието Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе, и СРООПН. Подготовката на отборите ще се състои от 20 до 23 юни в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади на МОН.

Председател на организационния комитет е зам.-министър Ваня Кастрева. Гост ще бъде президентът на Международната олимпиада по информатика и дългогодишен ръководител на националния отбор по информатика доц. д-р Красимир Манев. Председател на научния комитет на олимпиадата е гл. ас. Емил Келеведжиев.

Сдружението си поставя не само задачата да спомогне за успешната подготовката на състезателите, но и да създаде партньорски отношения с водеща международна компания като Dropbox. Освен че това е дебют на софтуерния гигант като партньор на състезание в Европа, Dropbox ще е и част от програмата на форума.


Програма на Балканска олимпиада по информатика 2015

На 2 юли в рамките на програмата, компанията Dropbox ще бъде представена пред участниците в олимпиадата. Презентацията, или така нареченият tech-talk, ще се води от бившия олимпийски медалист по информатика – Емил Ибришимов, който в момента е софтуерен инженер в компанията, пристига у нас специално за случая. Той е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика през 2007 г. и бронзов медал от Балканската олимпиада по информатика през 2007 г. Впоследствие завършва компютърни науки в California Institute of Technology.

Презентацията ще се проведе на 2 юли от 15:00 часа в зала „Сименс“ на РУ Ангел Кънчев.
Откриващата церемония ще се състои на 29 юни от 10:00 часа в сградата на Русенския университет, а награждаването на отборите и закриващата церемония - на 3 юли от 10:00 часа.

Подробна програма можете да намерите на сайта -България в Балканската олимпиада

Първата Балканска олимпиада по информатика се провежда през 1993 г. в Констанца, Румъния. В нея участват 8 държави, включително и България. Страната ни участва във всички издания на олимпиадата оттогава с изключение на едно, като е била домакин през 1995 г., 2004 г. и 2009 г.

Основен спонсор на събитието тази година е международната компания Dropbox, която за първи път финансира състезание по информатика в Европа.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !