02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Издирват се доброволци да лежат два месеца за 16 000 евро (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 април 2017 в 10:00 193730
Снимка: MEDES

Клиника в Тулуза, Франция, издирва доброволци, които да прекарат 60 поредни дни в легло, за да бъдат тествани по този начин ефектите от безтегловността. 

Институтът за космическа медицина и физиология (Institute for Space Medicine and Physiology - MEDES) ще проведе 88-дневен експеримент, за да проучи негативните последници от продължителни периоди на престой в космоса и да определи начините за борба с тях. 

За изпълнение на задачата на участниците ще бъдат платени по 16 000 евро, като плащанията ще бъдат за период от четири години. Заявления могат да се подават на страницата на клиниката. И макар на пръв поглед това да изглеждат лесни пари, на практика съвсем няма да е така. 

Институтът вече е провеждал продължаващи с месеци тестове през изминалите години, но предстоящият експеримент - планиран да се проведе между септември и декември, предвижда участие от 88 дни. Търсят се общо 24-ма участници, съобщава Guardian.

Те трябва да отговарят на специфични критерии обаче. Трябва да са мъже на възраст между 20 и 45 години, да са активни, здрави, без алергии и непушачи. Окончателният им избор ще бъде направен след медицински и психологични оценки.

След първоначални тестове за период от 2 седмици, доброволците ще прекарат 60 дни в легнала позиция под специфичен ъгъл (главата по-надолу от краката). "Правилото е поне едното рамо да бъде в контакт с леглото или с неговата рамка през цялото време", обяснява д-р Арно Бек (Arnaud Beck), който координира експеримента, пред френскоезичната медия 20 minutes. Последният етап ще бъде възстановяване и провеждане на още тестове за оценка на последствията.

Според института, "този експериментален модел пресъздава вярно липсата на хидростатично напрежение и натиск върху мускулно-скелетната система и възпроизвежда липсата на физическа активност на астронавтите по време на космически полети". Последствията от подобно изживяване могат да включват мускулна дистрофия и намаляване на обема на кръвта.

Подобни експерименти са провеждани и в други части на света и преди, като един от участниците прекара 70 дни по време на проучване на НАСА. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.