Изгубена столица на древна империя, открита и картографирана в джунглите на Камбоджа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 октомври 2019 в 10:36 7738 0

Кредит Chevance et al., Antiquity, 2019

Въздушната карта на града

Древен град, скрит в джунглите на Камбоджа за стотици години, е отново открит чрез въздушно картографиране, се съобщава в публикация в списание Antiquity.

Махендрапарвата (Mahendraparvata) е считана за първата столица на Кхмерската империя, която владее голяма част от Югоизточна Азия от 9-ти до 15-ти век. Районът на Пном Кулен (Phnom Kulen), където са останките от града, винаги е бил населен, но не е бил картографиран заради гъстата гора. През 20-ти век гората е окупирана от режима на Червените кхмери и тяхната армия и до днес там се откриват много противопехотни мини, останали от конфликтите. 

Местоположение на Махендрапарвата. Кредит: Chevance et al., Antiquity, 2019

През 2012 г., Деймиън Евънс (Damian Evans) от Френския институт за изследване на Азия в Париж и колегите му картографират района, сканирайки го с лазери от самолет, техника, наречена LIDAR. Резултатът е "снимка на този градски комплекс". Но тъй като изображението не е пълно, екипът се връща през 2015 г. да сканира по-голяма площ и да направи възможно най-много проучвания на земята. 

Евънс обяснява, че са получили "много пълна и детайлна възстановка на града".

Махендрапарвата е построен на плато в планинския район, наречен Пном Кулен. Градът се простира на 40-50 квадратни километра. Евънс и екипът му откриват, че градът е разположен върху мрежа от насипи, минаващи в направления Север-Юг и Изток-Запад. Във всеки квадрат от мрежата има следи от сгради, включително храмове и дворци. 

Мрежата, оформяща града. Кредит: Chevance et al., Antiquity, 2019

"Това показва висока степен на централизиран контрол и планиране", пояснява Евънс. Други кхмерски градове от този период са се разраствали естествено. "В Махендрапарвата виждаме нещо друго. Тук става дума за широк поглед и много добре развит план."

Това съответства и на данните от други исторически източници. Надписи, описващи владетеля на Кхмерската империя Джаяварман II, управлявал през 9-ти век, гласят, че той е започнал да обединява независими дотогава владения. Евънс смята, че доколкото можем да разберем от източниците, това е първият владетел на обединена империя и този град е неговата столица.  

Новооткрит храм в района на Пном Кулен. Кредит: Cambodian Archaeological Lidar Initiative

"Следващата стъпка е да опитаме да датираме всичко това", обяснява Мириам Старк (Miriam Stark) от Университета на Хавай в Маноа. В момента за много от структурите не е ясно кога са били построени.

Въпреки това изглежда Махендрапарвата не е останал столица дълго време. Вместо това сърцето на Кхмерската империя скоро става град Ангкор, разположен на Юг от него в равнина с обработваеми земи и в определен момент е бил най-големият град в света. Известните храмове на Ангкор Ват са построени 300 години по-късно през 12-ти век. 

Махендрапарвата не се намира на обичайно за столица местоположение, обяснява Евънс. Тъй като е разположен в планините, е трудно да се отгледа достатъчно храна. Жителите започват да строят голяма система за управление на водите, включително и изкуствен резервоар, създавайки долина, но се отказват. Преместването на столицата в равнината изглежда по-практичното решение. 

Въздушен изглед към платото Пном Кулен. Кредит: Archaeology Development Foundation

Въпреки това хората продължават да се връщат в Махендрапарвата, опитвайки да обновят града с векове. 

"Градът може да не е оцелял с векове, или дори десетилетия, но културната и религиозна значимост на мястото са продължили и до ден днешен", смята Евънс. 

Всичко това значи, че Махендрапарвата, никога не е бил "изгубен град", обобщава Алисън Кийра Картър (Alison Kyra Carter) от Университета на Орегон. 

Източник: New scientist - Ancient jungle capital of the Khmer Empire mapped for the first time

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !