Изгубеният град на Александър Македонски е намерен в Ирак с помощта на шпионски кадри

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2017 в 10:58 22196 0

Кредит British Museum

Qalatga Darband е на заострения бряг отвъд моста отдясно.

Разсекретени шпионски фотографии, потвърдени от кадри на дрон, показаха очертанията на град, който вероятно е "изгубеният" за повече от 2000 години град на Александър Македонски, съобщава The Times

Никога непобеждаван в битка, Александър, наричан още Велики, изгражда могъща империя, простираща се от Македония и Гърция в Европа, през Персия, Египет до Северна Индия. След смъртта му на 32-годишна възраст империята се разпада, но оставя дълго влиянието на гръцката култура на огромната територия на бивша империя.

Изследователи от Британския музей смятат, че Калатга Дарбанд (Qalatga Darband) - което приблизително се превежда от кюрдски като "крепост на прохода" - е изграден почти сигурно през 331 г. пр.н.е. , когато Александър Македонски преминава оттук, преследвайки Дарий III в Персия. Александър Велики по-късно се установява в града с 3000 ветерани от кампаниите си.

Градът е открит за първи път с помощта на разсекретени шпионски сателитни снимки, направени от американските военни през 60-те години и станали достъпни публично през 1996 г. Археологическите разкопки бяха невъзможни, когато Саддам Хюсеин контролираше Ирак. Но напоследък районът стана по-спокоен, което позволи на Британския музей да проучи района с дрон и да потвърди съществуването на града. 

Изследването на Калатга Дарбанд се осъществява по Програмата за обучение и мениджмънт за спасяване на историческото наследство (Iraq Emergency Heritage Management Training Programme) на стойност 40 милиона долара, създадена, за да помогне на Ирак да възстанови историческите си обекти, унищожени от ислямска държава. Екипи от иракски археолози се изпращат на разкопки в областта в продължение на шест седмици, след като са обучени от Британския музей в Лондон как правят проучвания с дронове и 3D сканиране.

Градът се намира на около 10 км югоизточно от Рания, провинция Сюлеймания в Иракски Кюрдистан. Екипът извърши наземно проучване на обекта, изследвайки голяма квадратна сграда, за която се смята, че е била крепост. Намерени са забележителни статуи на римските божества и теракотени керемиди, а в голямата сграда се смята, че е погребана важна личност, се казва в блога Британския музей .

"Дронът даде отлична информация", разказва д-р Джон Макгинис (John MacGinnis), водещ археолог на програмата, пред The Times . "Рано е още, но смятаме, че това трябва да е бил оживен град на пътя от Ирак към Иран. Можете да си представите хората, доставящи вино на войниците, които минават през него".

Градът е разположен на голяма естествена тераса от около 60 хектара покрай реката Долен Зъб, приток на Тигър. Работата на място на изследователите разкрива градско селище от първи и втори век пр. н.е. със силни гръцки и римски влияния.

Сред намерените статуи е женска фигура, за която се смята, че е на Персефона, гръцка богиня на плодородието, и друга, за която се предполага, че е на Адонис, растителен бог, който умира символично всяка есен и се възражда през пролетта.

Местните земеделци също са намирали останки от големи сгради и голяма крепостна стена, а също и варовикови блокове, за които се смята, че са били преси за вино или зехтин.

Разкопки на могила в южния край на обекта разкрива сграда, която може да е била храм.

Работа на терен започна през есента на 2016 г. и се очаква да продължи до 2020 г. Екипът сега търси писмени доказателства, за да се потвърди констатациите си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !