Изясни се откъде всъщност идват мегалитите на Стоунхендж

Ваня Милева Последна промяна на 30 юли 2020 в 07:25 8209 0

Кредит Unsplash

Стоунхендж, неолитното чудо в Южна Англия, вълнува историците и археолозите от векове с многобройните си загадки: Как е построен? За каквое служил? Откъде са камъните?

Този последен въпрос може най-накрая да има отговор, след като проучване, публикувано в сряда, установи, че повечето от гигантските камъни - известни като сарсени - изглежда имат общ произход на 25 километра от Уест Уудс, район, в който е имало човешко присъствие по време на ранния неолит.

Откритието подкрепя теорията, че мегалитите са пренесени в Стоунхендж приблизително по едно и също време: около 2500 г. пр.н.е.

Това противоречи на предишно предположение, че един голям сарсен, камъкът "Петата" (Heel stone), идва от непосредствената близост на обекта и е издигнат преди другите.

Новото проучване е публикувано в списание Science Advances.

Водещият автор Дейвид Наш (David Nash), професор в Университета в Брайтън, заяви за AFP, че той и неговият екип е трябвало да измислят нова техника за анализ на сарсените, които са високи до девет метра и тежат до 30 тона.

Учените изследват състава на камъните с помощта на рентгенофлуоресцентни и мас-спектрометри, както и атомно-емисионни спектрометри с индуктивно свързана плазма ICP/OES. Същото е направено с проби от пясъчник от 20 кариери, разположени в Южна Британия. По този начин за всеки камък са получени суперточни химически подписи, сравнявайки които авторите на изследването стигат до извода, че 50 от 52-те оцелели сарсена са били добити на 25 километра северно от мегалитния паметник в района на Уест Уудс.

„Това ни показа, че повечето камъни имат обща химия, което ни накара да установим, че тук има един основен източник“, заяви Наш.

Кредит: Unsplash

Предишни проучвания установяват, че по-малките „сини камъни“ ("bluestones") на Стоунхендж идват от Уелс, на около 200 километра на запад, а новото проучване показва, че те и сарсените са били поставени едновременно.

„Значи това трябва да е било огромно начинание по онова време“, коментира Наш. "Стоунхендж е като сбор на материали, доставени от различни места."

Авторите на изследването казват, че след установяването на произхода на сарсените, възникват и други дискусии по редица свързани въпроси.

По-специално как са били доставени 30-тонните камъни на строителната площадка. Учените и по-рано са обсъждали тази тема, но без да знаят обаче къде точно са били добивани тези камъни. Възниква и въпросът какво е било специалното в камъните от Уест Уудс, че древните строители да изберат точно тях. Освен това произходът на двата сарсена остава неясен.

Справка: Origins of the sarsen megaliths at Stonehenge, David J. Nash et al., Science Advances 29 Jul 2020:Vol. 6, no. 31, eabc0133, DOI: 10.1126/sciadv.abc0133

Източник: We Finally Know Where The Megaliths of Stonehenge Really Came From, ScienceAlert, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !