Изключително рядък бял жираф забелязаха в Танзания

Наука OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2016 в 15:00 6367 0

Кредит Derek Lee

Изключително рядък бял жираф е забелязал в Танзания екологът и основател на Институт за дивата природа д-р Дерек Лий (Derek Lee), съобщава iflscience.

Запознайте се с Омо, изключително рядък бял жираф кръстен на популярна марка почистващи препарати. Снимките на белия жираф за направени от д-р Дерек Лий, еколог и основател на Институт за дивата природа.

Лий е срещал редкия вид и по-рано през април 2015 г. в националния парк Тарангире в Танзания. Този месец той имал късмета да срещне същото животно. Ученият докладвал, че жирафът изглеждал в много добро здраве.

Д-р Лий обяснява, че Омо има наследствено състояние наречено левцизъм и в случая не става дума за далеч по-популярния албинизъм.

"Левцизмът се проявява, когато някои или всички пигментни клетки (тези които произвеждат пигмента меланин или негови производни) не се развиват по време на ембрионалното развитие, поради което повърхността на цялото тяло или част от нея остава без клетки, които да произвеждат пигмент," обяснява той. "Една от най-ясните разлики между животните албиноси и левцистици е, че албиносите нямат меланин никъде, включително и в очите, така че очите им са червени, като цвета в случая идва от кръвоносните съдове лежащи в основата на очната ябълка."

Женският жираф е на около 15-месечна възраст, което означава, че тя е израснала над най-уязвимия период от живота на един жираф, когато лъвовете и хиените могат лесно да я повалят и убият. Въпреки това, д-р Лий предупреждава, че основните заплахи за редкия жираф сега идват основно от бракониерството и лова.

Пред IFLScience, д-р Лий казва: "Да си толкова светъл и лесно видим може да е недостатък, когато си обект на лов от хищници разчитащи основно на зрението си, каквито сме ние хората. Освен това, много бракониери използват капани, които не пробират своите жертви."

"Убиването на жирафи е незаконно в Танзания, тъй като жирафът е признат за национален символ, но районът около Тарангире е добре известен с нелегалната търговия с месо от диви животни (bushmeat)," добавя той. "За съжаление всички жирафи, не само белите като Омо, са застрашени от бракониерството."

"Все пак, Омо живее в национален парк, където тя има най-висок шанс за оцеляване благодарение на огромните усилия, които се хвърлят за защита от бракониери в района."

Източник: IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !