Изкопаемо чифтокопитно с 3 рога е кръстено на героиня от "Междузвездни войни"

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 декември 2015 в 08:40 17457 0

Възрастен мъжки от вида Xenokeryx amidalae (вляво). Реконструкция: I.Sánchez, J.Cantalapiedra, M.Ríos, V.Quiralte, J.Morales / PLoS ONE. Вдясно - принцеса Амидала от "Междузвездни войни".

Жирафите са странни и лесно разпознаваеми бозайници, но палеонтолози са открили древен техен предшественик, който изглежда още по-странно. 

Древното създание има Т-образен рог на върха на черепа си и е част от изчезналото семейство Palaeomerycidae, родствени на жирафите. Животното е кръстено Xenokeryx amidalae в чест на Падме Амидала от "Междузвездни войни", поради сходството на рогата му със шапката на героинята от "Невидима заплаха".

Вкаменелостите на неизвестния досега вид двукопитно животно са открити в испанската провинция Куенка. Учените смятат, че възрастта на вкаменелостите е 15,4-15,9 милиона години.

Изследването е публикувано в PLoS One.

Реконструкция: I.Sánchez, J.Cantalapiedra, M.Ríos, V.Quiralte, J.Morales / PLoS ONE.

Учените са открили останките на възрастно животно и на две млади в забележително състояние, което позволява на палеонтолозите да реконструират сравнително пълния изглед на тези животни и древната среда, в която са живели.

Палеонтологът Израел Санчес (Israel Sanchez) от Националния природонаучен музей в Мадрид и водещ автор на изследването, заяви за Reuters, че формата на рогата на мъжкият е "изключително подобна на прическата на Амидала от "Междузвездни войни: Епизод 1".

Xenokeryx е било тревопасно животно с размера на елен. Мъжките са имали два малки рога, като тези на жирафа над очите и един по-голям "Т"-образен рог на тила. Мъжките са имали и големи, подобни на ножове горни кучешки зъби, които вероятно са използвани, за да респектират другите мъжки, разказва Санчес.

Особеностите на строежа на тилния израстък и тилната ямка позволяват да се предположи, че изкопаемото чифтокопитно е имало силни мускули на врата и главата. Вероятно животното е можело да прави мощни странични или задни движения с главата по време на битките между самците. 

Женските не са имали рога и такива зъби. Xenokeryx вероятно са се хранели с трева, листа, плодове и корени. И не са имали дълги шии като съвременните жирафи.


Черепни кости на Xenokeryx amidalae. Снимка: I.Sánchez, J.Cantalapiedra, M.Ríos, V.Quiralte, J.Morales / PLoS ONE

Учените сравняват Xenokeryx amidalae с други видове от семейството, проучени по-рано и изграждат филогенетичното дърво на Palaeomerycidae. Освен това учените преразглеждат положението на семейството в филогенетичното дърво. Те потвърждават хипотезата за тясната връзка на семейството Palaeomerycidae и семейството на жирафите (Giraffidae). На базата на сходството в структурата на черепа, учените смятат, че и двете семейства са потомци на един общ прародител.

Subdromomeryx antilopina от сем.Palaeomerycidae  Жираф

Palaeomerycidae е изчезнало семейство преживни чифтокопитни животни. Представителите на семейството освен обичайните рога имат раздвоен "Т"-образен израстък на върха на черепа, представляващ трети рог. Фосилите на Palaeomerycidae са открити в Европа и Китай.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !