Изкуствен интелект може да предскаже дали някой ще умре от COVID-19 с 90% точност

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2021 в 00:01 3399 0

Кредит: CC0 Public Domain

Изкуствен интелект може да предскаже като оцени някои рискови фактори кой е най-вероятно да умре от коронавируса с 90% точност преди или след като се зарази. Алгоритъмът може да помогне да се реши кой трябва да бъде ваксиниран по-рано.

Резултатът е от новопубликувано проучване на изследователи от Катедрата по компютърни науки към Университета в Копенхаген. От първата вълна на пандемията на COVID-19 изследователите работят по разработването на компютърни модели, които могат да предсказват въз основа на историята на заболяванията и данни за здравословното състояние колко силно може да бъде засегнат един човек от COVID-19 и да се опитат да премахнат риска. Установени са различни рискови фактори, които увеличават вероятността за смъртен случай от COVID-19.

Въз основа на данни за пациенти от района на столицата на Дания и регион Зеландия, резултатите от проучването показват, че изкуственият интелект може с до 90% сигурност да определи дали незаразен човек, ще умре от COVID-19 или не, ако му се случи да се зарази. Веднъж приет в болницата с COVID-19, компютърът може да предскаже с 80% точност и дали човекът ще има нужда от респиратор.

"Започнахме да работим по моделите за подпомагане на болниците, тъй като по време на първата вълна те се опасяваха, че нямат достатъчно респиратори за пациенти за интензивно лечение. Новите ни открития могат да бъдат използвани и за прецизно определяне на това кой се нуждае от ваксина", обяснява професор Мадс Нилсен (Mads Nielsen) от Катедрата по компютърни науки в Университета в Копенхаген.

Възрастните мъже с високо кръвно налягане са най-изложени на риск

Изследователите захранват компютърната програма с данни за здравето на 3944 датски пациенти с COVID-19. Така изкуственият интелект се научава да разпознава закономерности и корелации както в предишните заболявания на пациентите, така и за това как ще се борят със заболяването COVID-19.

"Нашите резултати показват, което не е изненадващо, че възрастта и ИТМ (индексът на телесна маса) са най-решаващите параметри за това колко тежко ще бъде засегнат човек от COVID-19. Но вероятността за смъртен изход или да се окажете на респиратор също се увеличава, ако сте мъж, имате висока кръвно налягане или неврологично заболяване", обяснява Мадс Нилсен.

Болестите и здравните фактори, които според проучването имат най-голямо влияние върху това дали пациентът ще има нужда от респиратор след заразяване с COVID-19, са: ИТМ, възраст, високо кръвно налягане, пол (мъж), неврологични заболявания, ХОББ, астма, диабет и сърдечни заболявания.

„За засегнатите от един или повече от тези параметри установихме, че може да има смисъл да са накрая на опашката за ваксините, за да се избегне рискът да се влошаат и в крайна сметка да се окажат на респиратор“, коментира Нилсен.

Прогнозирането на нуждите за обдишване е задължително

В момента изследователите работят със столичния регион на Дания, за да се възползват от тази нова партида резултати на практика. Те се надяват, че изкуственият интелект скоро ще може да помогне на болниците в страната, като непрекъснато предсказва необходимостта от респиратори.

„Работим за постигане на целта да предскажем нуждата от респиратори пет дни напред, като предоставим на компютъра достъп до здравните данни за всички позитивни за COVID в региона“, коментира Мадс Нилсен, добавяйки:

„Компютърът никога няма да може да замени лекарската оценка, но може да помогне на лекарите и болниците да разберат приблизително колко пациенти ще се появявят наведнъж заразени с COVID-19 и да определят текущите приоритети“.

Все още обаче предстои техническа работа за предоставяне на данни от региона за компютъра и след това за изчисляване на риска за заразените пациенти.

Справка: Espen Jimenez-Solem et al, Developing and validating COVID-19 adverse outcome risk prediction models from a bi-national European cohort of 5594 patients, Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-81844-x

Източник: Computer model can determine whether you'll die from COVID-19, University of Copenhagen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !