Изкуствен интелект създава класическа музика също като човек

Антония Петрова Последна промяна на 19 март 2017 в 12:00 11004 0

източник: Pixabay

Няма нищо, което да спре една машина, създадена по наш образ и подобие, да прави нещо поне толкова добре, колкото хората. Ако сте скептично настроени относно това, е достатъчно да погледнете какво е сътворила компанията Aiva Technologies, съобщава изданието Futurism.

Нейният нов изкуствен интелект може да твори класическа музика - акт, който е неразривно свързан със сложната и музикална чувствителност на човека. И може да го стори толкова добре, че да не отстъпва по нищо на творбите, писани от хора - композитори.

Изкуственият интелект е на път да се превърне в най-важната технология на 21-и век. Когато мислят за него, някои хора си представят програми, които побеждават хората на шах или роботи, които изпълняват перфектно сложни задачи. Други пък уплашено си мислят, че ще се появят автономни същества, които ще заменят хората на техните работни места.

В наши дни много стартъпи работят в посока прилагане на изкуствения интелект във всичко - от съдебната система до интернет търсачки. Тези технологии имат огромен потенциал, тъй като могат да помогнат на компаниите драстично да подобрят своята производителност или възвръщаемост. Изкуственият интелект обаче може да стане и рушител на социалния ред, ако засегне пазара на труда. Ако работите като шофьор на камион или такси, касиер или дори готвач, сте под риск да бъдете уволнен в полза на машина.

Някои издигат тезата, че креативните професии като писател, художник или музикант са изключение от тези тенденции, защото има нагласа, че за тях трябват човешки качества, които една машина не притежава. Теза, която може да претърпи поражение.

Изкуственият композитор Aiva (чиято абревиатура идва от Artificial Intelligence Virtual Artist) е базиран на алгоритми на задълбочено обучение, които използват техники с утвърждаване. Задълбоченото обучение се състои в захранване на компютърната система с множество данни, за да може да взима решения за други данни. Цялата тази информация преминава през т.нар. неврални мрежи, които са алгоритми, устроени да преработват информацията както го прави човешкия мозък. Тези мрежи са това, което позволява на Google, например, да анализира милиарди снимки в своя индекс, както един човек би ги интерпретирал.

диаграма на обучение с утвърждение

Обучението с утвърждение означава, че изкуственият интелект е обучен да решава какво ще направи след това като му бива предлагана "награда", която е кумулативна. За разлика от обучението с учители, обучението с утвърждение не изисква обозначаването на входящите и изходящи данни. За Aiva, който е захранен с хиляди класически произведения от Бах и Моцарт до съвременни композитори, това означава, че никога не е преподавана музикална теория. Аiva се е самонаучил на музиката като е "слушал" всички тези записи. Никой никога не е показвал на машината какво е тризвучие или септакорд, или дори какво означава продължителност на една нота. 

“Преподадохме на една дълбока неврална мрежа да разбере изкуството на музикалното композиране чрез четене през огромната база данни от класически партитури, написани от най-известните композитори (Бах, Бетховен, Моцарт и т.н.). Aiva е в състояние да улавя концепции от музикалната теория просто като прави това поглъщне на съществуващите музикални творби", обясняват неговите създатели пред Futurism.

Aiva Technologies е един от водещите стартъпи в полето на музикалното композиране от изкуствен интелект. Компанията е основана миналата година в Люксембург и Лондон от Пиер Баро (Pierre Barreau), Денис Щефан (Denis Shtefan), Арно Декер (Arnaud Decker) и Венсан Баро (Vincent Barreau).

Изкуственият интелект действа като 24-часов композитор, който никога не губи вдъхновение и винаги върши това, което му е казано. Клиенти пристигат в компанията само с кратко описание на своите изисквания, след което Aiva представя няколко интерпретации, докато накрая партитурата не изглежда достатъчно добре. След това хората аранжират и изпълняват музиката с истински или виртуални инструменти в студио.

В бъдеще създателите на Aiva се надяват да направят своята платформа достатъчно многостранна, за да може един клиент да трябва единствено да качи препоръчителна тема, например песен на Radiohead, и да избере някои общи теми (ambient, dark, war, suspense и т.н.). Само въз основа на тези основни настройки клиентът ще може да получи бързо партитура, която да поправи според изискванията си.

И макар че Aiva е способен да композира класически произведения за минути, неговите клиенти обикновено търсят музика, която "поддържа разказването на историята в нейното визуално съдържание" (предимно творби за саундтраци за филмови режисьори, рекламни агенции и дори студиа за компютърни игри). За да постигне това, понякога са необходими няколко iterations преди да бъде генерирана точната музика.

Запитани защо са избрали да се фокурират върху класическата музика, основателите на Aiva Technologies обясняват: “(1) това е доминиращият стил, използван във филми, игри, релами и трейлъри, и (2) всички партитури, с които обучавахме Aiva, вече са с изтекли права за ползване".

Вече е факт и първият албум на Aiva , наречен Genesis. Aiva наскоро стана първият изкуствен интелект, който официално получи световен статут на композитор. Той е регистриран по закона за защита на авторските права във Франция и Люксембург, така че всички негови композиции са със запазени права.

първият албум на Aiva, наречен Genesis

Вероятно в не толкова далечно бъдеще ще бъде възможно да се получи ново музикално произведение написано и генерирано от компютър, основано на конкретни изисквания, точно по същия начин, по който Spotify винаги знае да пуска мелодии, които се харесват от конкретния слушател. Само че този път те ще бъдат изцяло нови, оригинални и сътворени да бъдат слушани според изискванията на едни единствени уши.

В бъдеще екипът от Aiva Technologies планира да обучи своя изкуствен интелект да твори всеки стил музика. Предизвикателството при съвременната музика не е в самото композиране, а в инструменталността и дизайна на звука. Например, повечето популярни групи имат свой почерк, който ги прави уникални. Създаването на тези уникални звуци от изкуствения интелект ще бъде следващия проблем за разрешаване.

Дали композираната от машина музика някога ще бъде неразличима за музикантите? Екипът на Aiva Technologies вече е провел няколко теста на Тюринг, при които професионалисти са изслушали творбите на Айва - оказва се, че те не са били в състояние да кажат, че са дело на машина.

И макар музиката, композирана от Aiva да е впечатляваща, машината все още не знае как чрез музиката да предизвиква емоции. Някои от парчетата в албума може и да предават някои чувства, но машината не ги е търсила с цел, получили са се случайно. Това обаче може да се промени по-скоро отколкото някой може да си помисли. Преди дни японски изследователи сътвориха изкуствен интелект, който пише и генерира проста музика, която цели изразяване на конкретни емоции, основани на сканиране на мозъка на хора, които слушат конкретна музика.

Интересното е, че машината е извършила свои собствени тестове на Тюринги е открила, че хората не могат да разпознаят музика, написана от изкуствен интелект. Това не е изненада, тъй като в крайна сметка за момента музиката на Aiva е аранжирана и изпълнена от хора.

Затова ако работите в студио, не трябва да се безпокоите много за работата си, защото вашите умения не могат да бъдат повторени от компютър в близко време. Писането на тонални инструкции, което е на практика една музикална композиция, е различно от аранжимента и дизайна на звука. Затова е вероятно Aiva и други изкуствени интелекти да се прочуят повече в сътрудничество с хората, отколкото в конкуренция с тях.

Изкуствени интелекти вече успешно са написали първите поп песни и дори сценарий за научно-популярен късометражен филм. С всеки изминал ден тези "мислещи машини" стават все по-умни, което ни кара да преосмислим основните концепции, които ни правят хора. Неща като емоции, креативност, изобретателност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !