Изкуствена утроба успешно бе тествана за недоносени агнета (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2017 в 08:20 5757 0

Children's Hospital of Philadelphia

Екип американски учени разработиха система, която пресъздава процесите, които протичат в утробата и изпълнява функциите на плацентата. Тази система успя в продължение на четири седмици да поддържа живота в няколко недоносените агнета, родени в много ранен период - на 15-17 седмици, вместо на 21. През цялото това време животните се намират в пластмасови контейнери, подобни на чанти ("biobag"), пълни с течност, разказва Science.

Tози метод, разработен от сътрудници от Детската болница на Филаделфия (Children’s Hospital of Philadelphia) водени от Алън Флейк (Alan Flake), може в бъдеще да спасява живота и на тежко недоносени бебета.

Преждевременно раждане е основната причина за смъртните случаи при новородените. Бебетата, родени на 22-24 седмица, имат шанс за оцеляване не повече от 10%. Тези, които успеят да оцелеят, често страдат от различни заболявания - органите на децата, коментира Алън Флейк, просто все още не са готови за пълна експлоатация след раждането. Недоносените бебета са податливи на инфекции, а и изкуствената вентилация на белите дробове може да увреди този важен орган.

Затворената система, създадена от специалистите от Детската болница на Филаделфия, няма тези недостатъци.

Пластмасовият контейнер е изпълнен с воден разтвор на соли. Ролята на плацентата, която обикновено доставя на плода кислород и други необходими вещества, се изпълнява от оксигенатор. Вместо изкуствено да въвеждат кислород в кръвта на агнетата в експеримента, учените разработват специална техника, използваща движенията на сърцето на животното, за да се извлича кислорода от апарата. Този метод не уврежда белите дробове, заявиха съобщиха сътрудниците на болницата.

В контейнера са поставени преждевременно родени агнета чрез Цезарово сечение. След четири седмици часто от агнетата са евтаназирани и отворени, за да се разбере дали са имали здравословни проблеми. Оказа се, че всички агнетата са здрави и не са имали нарушения в развитието си. Останалите агнетата са "родени" - извадени са от контейнерите. Най-старото от тях вече е на една годинка и също се развива нормално.

Системата все още не е готова за тестване върху хора. Учените планират да променят външния й вид, така че децата да не са в "чанти", освен това, съставът на самата течност също ще бъде променена, тъй като амниотичната течност не е само разтворени соли, но също и хранителни вещества, които спомагат за развитието на плода. Родителите ще могат да виждат как се развива детето им - ще се инсталират камери в инкубаторите. Новата система за поддържане на живота вероятно ще бъде готова в рамките на няколко години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !