Изкуствено око може да изпраща изображения направо на мозъка

Новото бионично откритие на практика ще заобикаля повечето човешки визуални системи

Александър Александров Последна промяна на 20 декември 2015 в 10:19 5632 0

Кредит Morguefile

Изследователи от университета Монаш, в щата Виктория са разработили концептуално нов вид изкуствено око, което заобикаля изцяло повечето съществуващи в тялото ни визуални системи и изпраща изображения директно към мозъка.

Възстановяването на зрението чрез изкуствени методи е част от технологичната област, наречена бионика, която обединява биологията и технологиите, за да създаде ново поколение протези, които могат да комуникират с нервните окончания, а от там – и с мозъка на пациентите. Резултатите включват имплантирането на изкуствени ръце и крака на мястото на изгубени крайници, при което пациентите могат пълноценно да движат новите протези.

В момента няколко независими научни екипа развиват технологии за изкуствено зрение, но повечето използват в голяма степен съществуващата човешка визуална система. За разлика от тях тази, представена от американските учени преди дни, е единствената която ще изпраща директно изображения от своеобразна дигитална камера, заместваща очите, до мозъка.

За целта камерата е свързана с изчислителен модул, който ще изпраща информацията на система от 11 имплантирани в главата на пациента пластини, всяка с по 43 електрода. Известно е, че стимулирането на зоните от мозъка, където те ще бъдат поставени, кара дори незрящите хора да виждат присветвания. Целта е да се използват сходни, но много по-интензивни стимулации, за да се имитира способността за „виждане“, макар и доста по-груба от истинското зрение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !