Излезе книгата на акад. Иван Тодоров „Наука, личности, преживяно”

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 11:33 4501 0

Новата книга на основателя на българската школа по математична физика, академик Иван Тодоров „Наука, личности, преживяно” включва статии, писани в течение на 42 години, които ще запознаят читателя с идеите, живота и мъките на големите учени.

"Книгата представлява "Одисеевото пътешествие" на един световен учен в "бурното море" на физиката и математиката. В серия от портрети - от Галилей до Гротендик - ни се разкрива възвишената истина на гения в природо-математическите науки. Но освен великите учени и великите научни постижения Иван Тодоров внимателно проследява и оная екзистенциална проекция на гениалността, в която понякога нещата трагически не съвпадат - гениалното в човека и човешкото в гениалността.
Книга на стоически издържаната мъдрост - в научна и житейска мяра."

Ани Илков

"Настоящата книга е явление за една литературна традиция като българската, където подобни жанрови хибриди са екзотична рядкост. Повече от всякога тази традиция има нуждата да диша с пълни гърди и да приема смелите, но безспорно качествени регистрации. „Наука, личности, преживяно” е всичко това; тя е впрочем и повече…"

Стоян Ненов

Академик Иван Тодоров създава българската школа по математична физика. Автор е на осем монографии и на повече от двеста научни статии. Работил е в елитни научни центрове в Русия, САЩ, Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Германия. От 40 години насам ръководи "Семинара по квантова теория на полето" в "Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика" при "Българската академия на науките".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !