Изложба „Българските азбуки“

БАН Последна промяна на 30 април 2019 в 08:22 2826 0

Институтът за български език на БАН представя изложба „Българските азбуки“ в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“) от 30 април до 13 май, съобщи пресслужбата на БАН.

Включени са 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен.

В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 2 май от 11:00 часа в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“). Експозицията „Българските азбуки“ се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина, и се посвещава на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !