04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изложба на фосили в Бургас

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 май 2015 в 11:39 47040

На 30 и 31 май в Природонаучния музей в град Бургас ще се състои "Палеосреща-изложба" с възможност за размяна и/или закупуване на образци от посетителите.

Идеята за предстоящата изложба не е резултат от случайно и внезапно хрумване. От няколко години се провеждат спорадични мероприятия в сферата на любителската палеонтология – срещи, по някоя екскурзия и накрая една еднодневна изложба във фоайето на хотел Антик в град Варна.

Другият публичен форум с топла връзка към палеонтологията са традиционните изложения на минерали в музея Земята и хората, където независимо от търговския елемент, могат и да се видят немалко прекрасни образци.
До момента любителската палеонтология в България е толерирана от научните институции, но с известни резерви – опасенията, че ценни находки се съсипват от аматьори или „потъват“ в частни колекции са сред основните доводи „против“. От друга страна институционалната палеонтология не разполага със средства за регулярни полеви проучвания и безброй находки постепенно се затриват от разрушителните сили на природата. Предстоящата изложба в Природонаучния музей в град Бургас ще бъде първото по рода си мероприятие насочено към фосилите и съвместяващо интересите на музей с тези на палеонтолозите любители. Участниците ще имат възможност да покажат най-интересните си находки, да обменят информация и образци. Посетителите ще могат да се докоснат до останки от отдавна живели животни и растения и да научат нещо повече за тях.

Периодът на провеждане на изложбата не е случайно избран – той съвпада и с откриването на обновената палеонтологична експозиция на Природонаучния музей Бургас.

Надяваме се тази първа по рода си кратка изложба да постави началото на любителски изложения на фосили в различни музеи из цялата страна.

Страница на статията : 0102

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.