28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Измислиха как да се диагностицира ебола без лабораторни тестове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2015 в 14:49 54820
Диагностичен тест на хартиен носител прави разлика между вируса на жълтата треска, ебола и денга с различни цветни наночастици маркирани с антитела, насочени към определен вирус. Снимка: Chunwan Yen

Хартиена лента, която променя цвета си в зависимост от това дали пациентът е болен от ебола, жълта треска или денга, ще направи възможно да се поставят диагнози от разстояние.

Тестът отнема минути и не се нуждае от електричество, за да работи.

Екипът ще опише подхода си в презентация на 250-тата конференция и изложение на Американското химично общество (ACS).

"Стандартните подходи за диагностика на вирусни инфекции изискват технически познания и скъпо оборудване," - коментира д-р Кимбърли Хамад-Шиферли (Kimberly Hamad-Schifferli). "Обикновено хората изпълняват PCR и ELISA, които са много точни, но те се нуждаят от контролирана лабораторна среда". Полимеразната верижна реакция (PCR) и ензимно-свързания имуносорбентен анализ (ELISA) са биологични анализи, които откриват патогените, пряко или непряко, съответно.

Хартиените носители с променящ цвят, които работят по същия начин като продаваните тестове за бременност, предлагат възможно решение. "Те не са предназначени да заменят PCR и ELISA, защото не могат да се сравняват с тяхната точност", казва Хамад-Шиферли. "Но това е допълнителна техника за места, които нямат течаща вода или електричество".

Хамад-Шиферли и нейният екип от Масачузетския технологичен институт, Мединцинската школа в Харвард и Американската администрация по храните и лекарствата са вградили сребърни наночастици в цветовете на дъгата.

Размерите на наночастиците определят техните цветове. Изследователите са прикрепени червени, зелени или оранжеви наночастици към антитела, които специфично се свързват с протеините в организми, причиняващи ебола, денга или жълта треска, съответно. Те въвели наночастиците, маркирани с антитела, върху края на малка ивица хартия.

"Лентата изглежда проста, но е невероятно сложна", коментира Хамад-Шиферли. "Поставянето на всичко заедно в една интегрирана система бе наистина предизвикателство".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.