Изненадващо: Отказът от алкохола води до ранна смърт

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 декември 2015 в 10:29 168141 12

Новата година обикновено е повод да решим да се откажем от някой свой вреден навик, например - пиенето. Но след 20 години наблюдения, учените от Университета на Тексас в Остин, под ръководството на психолога Чарлз Холахан (Charles Holahan), стигат до заключението, че трезвениците умират по-рано дори и от хроничните алкохолици, т.е. пълният отказ от алкохола е по-опасен от алкохолизма.

Изследването е публикувано в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

В експеримента вземат участие повече от 1800 души на възраст между 55 и 65 години,  разделени на три групи: алкохолици, умерени консуматори на алкохол и трезвеници, разказва Business Insider.

Установено е, че хората, отказали се от алкохола напълно, умират по-рано от другите. Като цяло, 69% от тях не доживяват до 65 години. Сред алкохолиците такива са 60%, а сред умерените консуматори - само 41%. И тези резултати се получават въпреки факта, че употребата на алкохол очевидно увеличава риска от заболявания и нещастни случаи.

В този случай зависимостта от други фактори не е проследена - жизнен статус, спортуване, социална среда.

Най-вреден ефект върху човешкото тяло има резкият отказ от алкохола. Ако алкохолик реши да спре пиенето, най-вероятно, че ще си отиде от този свят много по-рано, отколкото ако продължи да пие.

Все пак според Министерството на здравеопазването прекомерната употреба на алкохол е вредна за вашето здраве.

Ние не насърчаваме читателите си да пият алкохол - и все пак едно питие като че ли не вреди, особено сега по време на празниците. И не забравяйте да спортувате или поне да потанцувате!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9025

12

10 стинки

23.03 2018 в 11:59

танцуването е за пе де ра зи

19.03 2016 в 23:12

Абееееее я стига глупостиииии.....Трееее се порка щото иначе се изтрзнява !!!!!

15.02 2016 в 12:30

Ми носи се слух, че ракията разширява кръвоностните съдове и в този дух помага срещу инфаркт и сваля кръвното

02.01 2016 в 15:39

И на мен Д-р Радева ми го е казала това отдавна!

01.01 2016 в 18:10

Ето този цитат ни показва, че сред "научните работници" са се намърдали всякакви некадърници.

"Най-вреден ефект върху човешкото тяло има резкият отказ от алкохола. Ако алкохолик реши да спре пиенето, най-вероятно, че ще си отиде от този свят много по-рано, отколкото ако продължи да пие."

А защо не се запитате как така алкохолик, пристрастен към алкохолът човек, рязко ще откаже пиенето? Нима не е вярно, че пристрастеният алкохолик ще откаже пиенето, едва когато усети, че е "пътник". Нима не е вярно, че пристрастеният алкохолик ще откаже пиенето само в сетен отчаян опит да си продължи дните.

Ще Ви припомня един виц, който осмива подобни научни разработки.

Експеримент, който доказва, че мухата чува с десният си заден крак. Късаме на муха крилата и я оставяме на масата (от гледна точка на мухата това е много жесток експеримент). Почукваме по масата, мухата тръгва да бяга. Няма къде да избяга, чакаме да се успокои. Късаме предният й ляв крак. Почукваме по масата, мухата тръгва да бяга. Няма къде да избяга, чакаме да се успокои. Късаме поредният й крак. Почукваме по масата, мухата тръгва да бяга. Няма къде да избяга, чакаме да се успокои. И така крак по крак, мухата си има шест. Последно късаме десният й заден крак. Почукваме по масата, мухата остава неподвижна, явно вече не чува. Следователно, слуховият орган на мухата е в десният й заден крак.

01.01 2016 в 03:21

По мои лични наблюдения като общопрактикуващ лекар върху 4000 хиляди мои пациенти,хроничните алкохолици умират от остър алкохолен хепатит,чернодробна цироза,туберкулоза,пневмония и др. в доста млада възраст на 40-45-50г. и въобще не доживяват описаната в изследването 65г. възраст,а тези които я доживяват страдат от хроничен хепатит,аклкохолна енцефалопатия,алкохолна кардиомиопатия и особено болезнено от хроничен панкреатит!
Разликата с резултатите от горепосоченото изследване,означава че то просто е поръчано и платено от компаниите производителки на алкохол!

31.12 2015 в 19:24

Наздраве!!!

31.12 2015 в 13:48

Казах ли ви?

31.12 2015 в 13:29

Почти всичките пациенти с алкохолна чернодробна цироза отказват алкохола, но въпреки това животът им е по-кратък от този на хората без цироза. Същото се отнася и за отказалите алкохола пациенти с хр. панкреатит и др.хронични болести. Трябва да се има предвид и коморбидитета при такива проучвания.
Освен това относително безопасната доза алкохол е една алкохолна единица за жена и най-много две за мъжа. И то не всеки ден, а не повече от 5 дни седмично. В България е широко разпространено мнението, че безопасна доза е 100-200 гр. концентрат. А това са 8 алкохолни единици! 1 алкох. единица е равна на 25 гр. концентрат, ИЛИ на 100 гр. вино, ИЛИ на 250 гр. бира.
Практическите съвети са:
1. Ако употребяваш редовно алкохол, понижи употребата му до 1 алкохолна единица дневно, не повече от 5 дни седмично
2. Ако употребяваш 1 алк. единица, остани на тази доза, или откажи алкохола
3. Ако не употребяваш алкохол, не започвай.
Алкохолът е активен прокарциноген и профибротик за много вътрешни органи!

31.12 2015 в 13:20

Рано или късно ще се окаже (когато обществените нагласи поне в една държава узреят дотам че науката внезапно да прозре още едно очевидно нещо) че и херингарите и смъркачите ако имат редовен достъп до законни вещества под държавен контрол на качеството, също ще живеят колкото стандартния муньо.