Изненадващо: Отстраняването на матката влошава паметта

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 декември 2018 в 11:53 15479 0

Матката е органът в центъра на това изображение, докато яйчниците са свързани с фалопиевите тръби и се разклоняват от двете страни на матката. Илюстрация: Pixabay

Ново проучване, проведено върху плъхове, опроверга старата догма, че матката няма функции извън бременността.

Серия от експерименти, проведени от учени от Университета на Аризона, показа, че органът влияе върху работната памет - вид краткосрочна обработка на информацията, свързана с извършването на сложни задачи като обучение, мислене и навигация.

""Много се говори за връзката между яйчниците и мозъка, защото сега знаем, че естрогенът и прогестеронът имат забележими ефекти върху паметта. Но се надяваме, че учените ще започнат да мислят за системата матка-яйчник-мозък, а не само за системата яйчник-мозък", заяви за Discover Хедър Баймонт-Нелсън (Heather Bimonte-Nelson), водещ автор на изследването, публикувано в Endocrinology.

Според екипа на Баймонт-Нелсън около една трета от жените са с отстранена матка до 60-годишна възраст и по-голямата част от тези операции се правят преди началото на менопаузата. Най-честите причини за хистеректомия са фиброиди (болезнени доброкачествени лезии), ендометриоза, пролапс на матката, хиперплазия (когато маточната обвивка е абнормно дебела, което причинява тежко кървене) и рак. И тъй като наличните до този момент доказателства предполагат, че матката няма никаква роля освен раждането, лекарите обикновено често препоръчват хистеректомия на жените, които вече са родили (или такива, които не се интересуват от деца), след като това може да подобри здравословното им състояние.

Приблизително половината от жените, подложени на хистеректомия, имат отстранени яйчници (оооректомия). Освен че произвеждат яйцеклетки, яйчниците са основният източник на естроген и прогестерон на женското тяло, хормони, които регулират менструалния цикъл и имат въздействие, което се простира и върху други органи и физиологични процеси.

В изследването си екипът рандомизира плъховете в четири групи интервенции - група с хистеректомия, група с хистеректомия плюс оооректомия, контролна група без операции и група с фалшива операция, която позволява на изследователите да отделят потенциалните ефекти от отварянето на коремната кухина от тези на действителното отстраняване на органи. Всяка група съдържа 14 до 15 плъха.

След 6-седмичен период на възстановяване, работната памет на всяко животно бе тествана в наводнен лабиринт с осем разклонения, започващи от централна точка. В края на четири от проходите са скрити платформи, върху които плъховете могат да изпълзят. Плъховете са поставяни в центъра на лабиринта и ако доплуват до платформата, се изваждат от лабиринта. Всеки плъх е връща отново в лабиринта,докато не научи кои проходи имат платформи.

Екипът с изненада установи, че плъховете с хистеректомия се справят много по-зле, като трудно си спомнят къде са  платформите в сравнение с всички останали групи. Тези, които са имали хистеректомия плюс оооректомия, се представят подобно на тези само с оооректомия и фалшиво оперираните, което кара авторите да заключат, че отсраняването на матката може сама по себе си да има "уникално вредно въздействие върху способността за справяне при силно натоварена работна памет".

Но поради неизвестен механизъм, отсраняването на яйчниците предпазва плъховете от когнитивните въздействия на хистеректомията.

"Справянето със задачите, свързани само с паметта, не се различава вътре групите, което предполага, че работната памет е особено чувствителна към вариациите в хирургичната менопауза", отбелязват авторите.

Резултатите са толкова неочаквани, че учените решават да повторят експериментите с нови групи плъхове.

"Когато резултатите от второто проучване показаха същия ефект и същия модел, разбрахме, че сме напипали нещо важно", заяви Баймонт-Нелсън пред Discover. "Независимо как разглеждахме резултата, данните показваха, че премахването на матката оказва влияние върху когнитивните функции".

В светлината на тези безпрецедентни констатации екипът призова за по-нататъшно изследване на ефектите на матката върху паметта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !