Изненадващо откритие разкрива загадъчна цитадела, скрита в древен град на маите

Ваня Милева Последна промяна на 30 септември 2021 в 09:59 25823 0

Сканираното изображение, направено с LIDAR в Тикал. Кредит: Thomas Garrison/Pacunam

Съвременната технология за изображения е в състояние да разкрие древни сгради и структури, които не се виждат на повърхността, и наскоро бе получен поредният отличен пример: откриването на скрит квартал в един от най-големите исторически градове на маите.

Въпросният град е Тикал, сега на територията на съвременна Гватемала. Смятано за едно от най-доминиращите селища в древната империя на маите, особено между 200-900 г. сл. н.е., в разцвета си е имало до 90 000 души, живеещи там.

Използвайки технологията за сканиране LIDAR, изследователите откриват доказателства за развитие в рамките на терен, смятан за природна зона. Нещо повече, скритите руини изглеждат в съответствие със стила на сградите в Теотиуакан - обширен метрополис, създаден векове преди възхода на ацтеките, построен от до голяма степен непозната култура.

Принцип на действие на LIDAR. Кредит: INFOGRAPHIC BY NATIONAL GEOGRAPHIC

Това би могло да даде на изследователите някои полезни улики за взаимодействието между двата града. Въпреки че са били на повече от 1000 километра един от друг, вече е известно, че търговците са пътували между двата градски центъра.

„Това, което сме смятали за естествени хълмове, всъщност е модифицирано и съобразено с формата на цитаделата - областта, която вероятно е била императорския дворец - в Теотиуакан“, разказва антропологът Стивън Хюстън (Stephen Houston) от Университета Браун в Роуд Айлънд.

„Независимо от това кой е построил тази по-малка реплика и защо, тя без съмнение показва, че е имало различно ниво на връзки между Тикал и Теотиуакан, отколкото се смяташе досега“.

Това, което прави находката още по-изненадваща, е, че Тикал е бил добре проучен и изследван от 50-те години на миналия век - това е един от древните градове, за които знаем най-много. И през цялото това време част от него е останала скрита от погледа.

Тикал е един от най-добре проучените археологически обекти в света.  Кредит: Stephen Houston

След сканирането бяха извършени разкопки, за да се потвърдят резултатите и наличието на тези сгради, като откриването на тези подобни на Теотиуакан структури разкрива някои вълнуващи възможности. Тикал и Теотиуакан са били различни в много отношения, включително размерът им - Теотиуакан е бил много по-голям.

Изследователите предполагат, че сградите може да са били някакво дипломатическо посолство или може би военна застава. Изглежда, че е направено от хора от Теотиуакан или местни жители под техен контрол.

„Това почти подсказва, че на местните строители е било казано да използват изцяло неместна строителна технология, докато изграждат този обширен нов сграден комплекс“, обяснява Хюстън .

„Рядко сме виждали доказателства за нещо друго, освен за двупосочно взаимодействие между двете цивилизации, но тук изглежда е имало чужденци, които агресивно са се разпореждали в района".

Разкопките разкриват, че сградите в Тикал са измазани с кал, а не с традиционния варовик на маите, което предполага известен опит в изграждането на копия. Те съвпадат и със специфичната ориентация изток-север на сградите на Теотиуакан от 15 градуса и 30 минути.

Новооткритите структури съвпадат със сгради в Теотиуакан. Кредит: Thomas Garrison/Pacunam

Интригата се допълва от една подробност, че Теотиуаканските войски завладяват Тикал в края на 4 век. Ясно е, че отношенията са приключили зле между двата влиятелни града, но не е ясно какво се е случвало стотиците години преди това.

Другото откритие е нещо, което прилича на място за погребение на Теотиуакански воин, съвпадащо с подобни места в по-големия мегаполис в Мексико. Това може би е друга улика за това как двата града са взаимодействали помежду си.

„Изследването на влиянието на Теотиуакан върху Мезоамерика може да бъде начин за изследване на началото на колониализма и неговите потисничества и местни тайни споразумения“, коментира Хюстън.

Справка: Houston, S., Ramírez, E., Garrison, T., Stuart, D., Ayala, H., & Rosales, P. (2021). A Teotihuacan complex at the Classic Maya city of Tikal, Guatemala. Antiquity, 1-9. doi:10.15184/aqy.2021.140

Източник: Startling Discovery Reveals Mysterious Citadel Hidden in Ancient Maya City
DAVID NIELD, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !