Изненадващо сходство между мозъците на хората и октоподите

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2022 в 00:01 10650 0

Octopus vulgaris, обикновен октопод
Октоподите са "приматите на безгръбначните" - Octopus vulgaris, обикновен октопод. Кредит: Joachim S. Müller/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Октоподите са по-умни от другите безгръбначни, но ново откритие показва, че невронната и когнитивната сложност на главоногите може да произлиза от молекулната им аналогия с човешкия мозък.

Както човешкият геном, така и геномът на октопода съдържат голям брой „прескачащи гени“ или транспозони - участъци от ДНК, способни да се преместват и копират в генома. Въпреки че не всички са активни, наличието на тези транспозони се разглежда като потенциал за еволюционните процеси.

Новото изследване показва, че едни и същи транспозони са активни както в човешкия мозък, така и в мозъка на два вида от тези главоноги - Octopus vulgaris, обикновен октопод, и Octopus bimaculoides, калифорнийски октопод. Откритието може да ни помогне да разберем тайната на интелигентността на тези забележителни организми.

Схема на движението на транспозона с помощта на механизма "изрежи и постави". Кредит: Wikimedia Commons

Екипът учени разкрива, че семейството на LINE (Long Interspersed Nuclear Elements) транспозоните, които са свързани с когнитивните функции и паметта в човешкия мозък и са най-активни в хипокампуса, са намерени на едно и също място в мозъците и на два вида изследвани октоподи.

Изследователите смятат, че може да са открили ключовата причина за високата интелигентност, проявена от тези морски същества.

Въпреки че е известно, че транспозоните използват молекулярни механизми за копиране/поставяне и изрязване/поставяне, проучването предполага, че тук има нещо повече - че има пряка връзка със сложността на нервната система, включително мозъка.

„Откриването на елемент от семейството LINE, активен в мозъка на двата вида октоподи, е много важно, защото подкрепа идеята, че тези елементи имат специфична функция, която надхвърля копи/пейста“, коментира генетикът Ремо Санчес (Remo Sanges) от Изследователския институт Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati в Италия.

Нещо повече, изследователите смятат, че това е пример за конвергентна еволюция - когато сходни черти се развиват независимо в напълно несвързани видове и осигуряват същата адаптация, което в този случай е добри когнитивни способности.

Учените продължават да откриват еволюционни трикове и неврологични реакции, които открояват октоподите сред безгръбначните, доближавайки ги до бозайниците по отношение на структурата и дейността на мозъка.

„Мозъкът на октопода е функционално аналогичен по много от характеристиките си с този на бозайниците“, отбелязва биологът Грациано Фиорито (Graziano Fiorito) от Stazione Zoologica Anton Dohrn.

„По тази причина също така идентифицираният елемент LINE представлява много интересен кандидат за изучаване, за да подобрим познанията си за еволюцията на интелигентността."

Мозъкът на октопода

Октоподът и сепията имат най-високото от всички безгръбначни съотношение между маса на мозъка към масата на цялото тяло.

Мозъкът им е по-голям от този на много гръбначни животни.

Октоподите имат много сложна нервна система, само част от която е локализирана в мозъка им, който се съдържа в хрущялна капсула.

Две трети от невроните на октопода са в нервните възли на пипалата му.

Те са способни на сложни рефлекторни действия без преминаване през главния мозък. За разлика от гръбначните, сложните двигателни умения на октоподите не се организират в мозъка.

Справка: “Identification of LINE retrotransposons and long non-coding RNAs expressed in the octopus brain” by Giuseppe Petrosino, Giovanna Ponte, Massimiliano Volpe, Ilaria Zarrella, Federico Ansaloni, Concetta Langella, Giulia Di Cristina, Sara Finaurini, Monia T. Russo, Swaraj Basu, Francesco Musacchia, Filomena Ristoratore, Dinko Pavlinic, Vladimir Benes, Maria I. Ferrante, Caroline Albertin, Oleg Simakov, Stefano Gustincich, Graziano Fiorito and Remo Sanges, 18 May 2022, BMC Biology.
DOI: 10.1186/s12915-022-01303-5

Източник: There's a Surprising Similarity Between The Brains of Humans And Octopuses, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !