Изображението на „Бледата синя точка" е актуализирано

"Бледата синя точка" („Pale Blue Dot“) - снимката на планетата Земя, направена от сондата „Вояджър 1“

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2020 в 12:26 7634 0

В тази актуализирана версия на емблематичното изображение „Бледа синя точка“, направено от космическия кораб „Вояджър 1“, се използва съвременен софтуер за обработка на изображения и техники на добре познатия изглед на Вояджър. Кредит: NASA/JPL-Caltech

По случай 30-годишнината на една от най-емблематичните снимки от мисията Вояджър, Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена публикува нова версия на изображението, известно като "Бледа синя точка" (Pale Blue Dot).

Обновеното изображение използва съвременен софтуер и методи за обработка на изображения. Подобно на оригиналния, новият цветен изглед показва планетата Земя от разстояние 5,9 милиарда км. Под формата на един ярко син пиксел в необятните пространства на космоса (според НАСА, само 0,12 пиксела).

Лъчите на слънчевата светлина, разсеяни в оптиката на камерата, се простират по цялата сцена, една от които се пресича със Земята.

Снимката е направена на 14 февруари 1990 г. с помощта на дългофокусната камера с 32° над еклиптичната равнина, само няколко минути преди камерите на „Вояджър 1“ умишлено да бъдат изключени, за да пестят енергия и защото сондата, заедно със своя събрат „Вояджър 2“ - вече няма да извършва близки полети край други обекти по време на своята мисия.

Изключването на инструменти и други системи на два космически кораба Вояджър бе постепенен и непрекъснат процес, който помогна да се осигури дълголетието им и до днес.

Този известен кадър на „Вояджър 1“ бе част от серия от 60 снимки, направени да създадат така наречения „семеен портрет на Слънчевата система“.

Заснети са изображения на шестте планети на Слънчевата система, както и на Слънцето. Изображението на бледосинята точка е създадено с помощта на цветни изображения на Земята, направени от Вояджър.

Популярното име на това изображение датира от книгата на учения Карл Сейгън, който предложи идеята за използването на камерите на „Вояджър“ за изобразяване на далечната Земя и изигра решаваща роля за създаването на „семейните портрети“ на Слънчевата система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !