17 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Израелската лунна сонда се разби точно преди кацането си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 април 2019 в 09:52 24471
Последната снимка на Берешит на височина 22 км над лунната повърхност. Кредит: SpaceIL

Преди почти два месеца ви разказахме за старта на първата частна мисия до луната, израелската сонда Берешит, изпратена в космоса от компанията SpaceX. Върху нея се възлагаха надежди, че ще превърне Израел в четвъртата нация, приземила успешно апарат на Луната. 

Но при кацането й, главният двигател отказва и докато системите бъдат рестартирани, вече е твърде късно. Берешит изпраща една последна снимка от около 22 километра над лунната повърхност, преди да катастрофира. 

Апаратът е снабден с шест цветни, 8 мегапикселови камери модел Imperx Bobcat B3320C, създадени от компанията IMPERX. Нейният основател и президент е българин - д-р Петко Динев, магистър по Приложна физика от СУ "Свети Климент Охридски". Образованието си той продължава с докторска дисертация в Атлантическия университет на Флорида и успява да се реализира успешно, основавайки собствена компания зад океана.

Томас Цурбюхен (Thomas Zurbuchen), администратор в НАСА, коментира инцидента в туитър:

"В Космоса е трудно, но си заслужава рискът. Ако всеки път успявахме, нямаше да е толкова ценно. Само когато продължаваме да опитваме, можем да вдъхновим другите да постигнат величие. Благодаря ви, че ни вдъновявате @TeamSpaceIL. Очакваме с нетърпение бъдещите възможности да изучаваме заедно Луната."

Израелският премиер Бенямин Нетаняху (Benjamin Netanyahu), който пристъстваше на изстрелването, също коментира неуспешното кацане в контролния център на мисията в Йехуд, Израел.

"Ако не успееш първия път, опитай отново," категоричен е Нетаняху.

Мисията все пак не е пълен провал. Берешит не само прекара седем седмици в открития Космос, но и прекоси разстоянието между Земята и Луната от 385 000 километра и влезе в лунна орбита, с което Израел става седмата държава, която го е постигнала.

Южноафриканския бизнесмен Морис Кан (Morris Kahn), който финансира мисията коментира по-рано, че дори в случай на неуспех, тази мисия ще има ефект, окуражавайки младите израелци да мечтаят за Космоса и да виждат своето бъдеще в науката, което според него е голям успех за проекта. 

"Вече привлякохме повече от милион млади хора и им предадохме страстта си към Космоса," коментира Кан. "Тази цел, според мен, вече е постигната."

Неуспешното кацане бизнесменът коментира "Е, не успяме, но поне опитахме. Смятам, че да стигнем до тук е наистина невероятно. Мисля, че можем да се гордеем."

Източник: Science alert


+ 2
- 0
Е, понякога даже и евреите, герои на безброй вицове и конспиративни теории, имат лош късмет.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.