Израелски иновации в борбата срещу коронавируса

Teodora Iossifova Последна промяна на 07 април 2020 в 03:22 5400 0

Работник в лаборатория на Института MIGAL. Кредит: Lior Journo

В търсенето на характерни иновативни решения в борбата срещу коронавирусa светът насочва погледа си към Израел. Във време, в което все повече държави обявяват извънредно положение, израелските иноватори дват своя принос в борбата срещу коронавируса и неговото разпространение. Представяме Ви част от проектите.

Поемане на инициативата

Медицинскят център Хаим Шеба в Тел Хашомер, не само е най-големият медицински център в Близкия изток, но е и дом на иновационният център ARC (Accelerate, Redesign, Collaborate). ARC събира експерти и медици с израелски стартъп компании, които имат разработки в сферата на здравеопазването. Компаниите и лекарите работят заедно за разработване на ефективни решения на специфични медицински нужди.

Когато от болницата Хаим Шеба разбрали, че част от пътниците на круизния кораб Diamond Princess ще бъдат хоспитализирани при тях, те се свързали ARC, а чрез него с компании като TytoCare, Datos, EarlySense, BioBeat и Uniper Care, които биха могли да използват иновациите си в борбата с коронавируса.
[ Повече информация ]

Служители на Медицински център „Шеба“, подготвящи се да приемат за карантина израелците от круизния кораб „Diamond Princess“ в Япония заради разпространението на коронавируса, 20 февруари 2020 г. Снимка: Avshalom Sassoni / Flash90

Иновациите на Израел

След като коронавирусът започна да се разпространява по целия свят, израелските иноватори се адаптиратха към създалата се ситуация и започнаха разработки за намаляване на ефектите и разпространението му. Например, антивирусният сапун Soapy, който чрез спецификата на диспенсера и специалната си растителна съставка, която също е произведена в Израел, доказано убива, дори по-устойчиви от COVID-19, вируси. Soapy вече се използва успешно в много страни.
[ Повече информация ]

Умната мивка на Soapy Care. Снимка: Soapy Care

Друга успешна иновация е CoughSync, устройство, което значително облекчава лечението на пациентите с коронавирус, които страдат от пневмония. Устройството също така намалява и опасността от заразяване на лекарите, лекуващите пациента.
[ Повече информация ]

Устройството CoughSync може да улесни лечението на жертвите на коронавирус с пневмония. Кредит: Болница Alyn

Антимикробните тъкани, разработени от Sonovia и Argaman могат да бъдат използвани за изработката на маски за лице, които потенциално убиват, а не само блокират, коронавируса. Първоначално, тъканите са били разработвани за изработката на болнично бельо и за нуждите на пациенти на химиотерапия. В момента, лабораториите в Китай и Сингапур тестват тъканта на Sonovia, а една държава вече е закупила изработената от Argaman материя, за да направи 1 милион Bio-Block маски.
[ Повече информация ]

Израелските учени от компанията BATM, пък разработват диагностичен комплект, за който се твърди, че ще може да открие коронавирус в проба от слюнка за по-малко от половин час. Според иноваторите, тестът ще е съвместим с действащия болничен метод за диагностициране на коронавирус RT-PCR - вид генетично секвениране, което обикновенно отнема около осем часа.
[ Повече информация ]


Израелски иновации за превенция на COVID-19

Израелският правителствен Институт за биологични изследвания ще си партнира с международната компания за биотехнологии Dyadic International, в глобалната борба срещу коронавируса. Израелският Институт за жбиологични изследвания има престижна национална и международна репутация, заради редицата си научни постижения, сътрудничества и дългогодишният си опит в научноизследователските и развойни дейности.
[ Повече информация ]

Институтът MIGAL Galilee Research Institute бързо започна да преформулира ваксина, която вече е разработвал през последните четири години, срещу коронавирус при домашните птици. За да бъде достъпна ваксината, прототипът и трбва да премине успешни тестове върху хора и да отговори на регулаторните изисквания. Вероятно е, процесът да отнеме поне година или две, но бързата рекция и усилията на учените са показателни за отношението на Израел към управлението на кризи.
[ Повече информация ]

Кредит: IANS

Университета в Бар-Илан притежава действаща, разработена технология за бърза диагностика, която американско-израелската компания MagBiosense ще използва за създаване на устройство за бърза диагностика на COVID-19. Докато съществуващите методи за диагностициране на COVID-19 отнемат около час, тази технология намалява времето за тестване с 75% чрез комбинация от използване на оптики и магнитни частици. Това позволява на диагностичния инструмент бързо да тества 100 проби от слюнката на потенциално заразени пациенти.
[ Повече информация ]


Да хакнеш коронавируса

През последната седмица през февруари Инситутът ARC организира коронавирус хакатон, в който участниците предложиха иновативни решения вариращи от ваксини до терапевтични средства и технологии за дистанционно наблюдение. Учените се надяват, че огромната база данни, генерирана от пациенти, хоспитализирани в Sheba, ще могат да се използват за анализ и предсказване на това кои пациенти, изложени на коронавирус, ще развият заболяването и при кои ще бъде по-тежко.
[ Повече информация ]

Благодарим на Посолството на Израел в София за предоставените материали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !