Изригна вулканът Синабунг, изхвърляйки 5 км стълб от пепел (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 август 2020 в 17:42 7560 0

Кредит Wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Изригване на вулкана Синабунг от 2017 г.

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра изригна днес, 10 август, изстрелвайки вулканична пепел, фрагменти от скали и дим на височина 5 000 метра в небето. Това е второто изригване на вулкана от събота, 8 август насам, съобщават DW.

Центърът по вулканология на Индонезия съобщава, че няма жертви или ранени от изригването, но хората трябва да останат на разстояние минимум 5 километра от кратера. От гражданската авиация съобщават, че полетите в района все още се извършват.

Властите призовават хората в тази зона да покриват лицата си, за да се предпазват от пепелта и да внимават за потенциални потоци от лава. От официалната служба за наблюдение на вулкана Синабунг съобщават, че пепелта вече е покрила няколко селища, намиращи се на до 20 км от кратера.

"Ситуацията около вулкана Синабунг е много тъмна в момента", обяснява Гимбърт Сембринг, който е на посещение при свой приятел близо до вулкана, когато се случва изригването. "Това беше по-голямо от изригването преди няколко дни".

Вулканът Синабунг е един от повече от 120 активни вулкана в Индонезия, която се намира в района на тихоокеанския воден пръстен, регион със силна сеизмична активност от вулкани и подвижни разломи, който огражда океана.

Синабунг не е действащ вулкан в продължение на векове, докато не изригва през 2010 г. Оттогава е активен и често се случват изригвания, като при това от 2014 г. 16 души загиват, а през 2016 г. пирокластичен поток взима седем жертви. 

Десетки хиляди хора били са принудени да напуснат домовете си около активния вулкан през последните няколко години. 

Източник: DW - Indonesia volcano eruption: Mount Sinabung spews ash cloud

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !