Изсичат лицето на Тръмп в ледник. Цял свят ще гледа как се топи (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 май 2018 в 14:34 52378 0

Проект Тръмпмор

Президентите на връх Ръшмор, статуите на Великденския остров - това са монументи, издържали проверката на времето и вероятно ще продължат да съществуват още дълги години - за разлика от лицето на Тръмп, издълбано в ледник, какъвто е новия проект, за който разказва IFLScience.

Финландската природозащитна група Melting Ice Association набира средства за проект, наречен "Проект Тръмпмор" (Project Trumpmore), шегувайки се както с антинаучната позиция на настоящия американски лидер, така и на суетата му, за да поставят акцент на изменението на климата.

Проектът Тръмпмор се опитва да покаже нагледно доказателство, че това е така.   

"Нашата цел е да се създаде нещо конкретно, нещо, което хората могат да видят и нещо, което прави климатичните промени видими за всеки", заявиха от асоциацията, инициатор на проекта.

Техният въпрос е: Ще се стопи ли или ще трае хиляда години?

Идеята е да се издяла лицето на Тръмп в ледник в Арктика и да се инсталира камера, за да се видят всички съдбата й. Идеята е вдъхновена от изявление, която президентът направи миналата година.

"Всеки президент на планината Рушмор вярваше в защитата на американската индустрия", се пошегува Тръмп на митинг. "Питам се дали някой ден мислите, че ще бъда на планината Ръшмор.

Но тази седмица представителят на републиканската партия в Южна Дакота Кристи Ной разкри, че когато за пръв път се е срещнала с президента в Овалния кабинет, след като се е заклел, той й казал: "Знаете ли, че мечтата ми е лицето ми да е на планината Ръшмор?"

"Аз започнах да се смея", споделя тя. "Той не се смееше, така че беше съвсем сериозен".

Тъй като Тръмп е малко вероятно в действителност да се появи сред тази прочута група, "Проектът Тръмпмор" предлага да постави образа му на друго място.  

"Искаме да осъществим неговата мечта ... горе-долу", заявиха от организацията.

Очевидно е, че целта им е по-възвишена от това, да вземат на подбив президента. През 2018 г., когато антинаучната реторика е по-силна от всякога и науката, основаваща се на доказателства, се избягва за сметка на политически, лобистки или финансови фактори, е особено важно да се привлече общественото внимание.  

"Често хората могат да повярват в нещо, само когато го видят със собствените си очи", обяснява Николас Прието (Nicolas Prieto), председател на Асоциацията Melting Ice Association. Една огромна ледена скулптура на лицето на Тръмп ще бъде доста трудно да се пропусне. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !