Изследователите определят мелатонина като възможно лечение на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2020 в 00:03 6918 0

Резултати от ново изследване, ръководено от Клиниката в Кливланд, предполагат, че мелатонинът, хормон, който регулира цикъла на сън и бодърстване и често се използва като средство за сън без рецепта, може да бъде възможност за лечение на COVID-19.

Тъй като COVID-19 продължава да се разпространява по целия свят, особено с увеличаване на случаите по време на това, което някои нарекоха "втора вълна", предписването на лекарства, които вече са одобрени от регулаторите за нови терапевтични цели, продължава да бъде най-ефективното и рентабилно ефективен подход за лечение или профилактика на заболяването. Според констатациите, публикувани наскоро в PLOS Biology, нова платформа за изкуствен интелект, разработена от изследователите на Lerner Research Institute за идентифициране на възможни лекарства за COVID-19, разкрива мелатонина като обещаващ кандидат.

Анализът на данните за пациенти от регистъра за COVID-19 на Клиниката в Кливланд разкрива също, че употребата на мелатонин е свързана с почти 30% намалена вероятност за положителни тестове за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) след адаптиране към възрастта, расата, тютюнопушене и различни съпътстващи заболявания. 

„Много е важно да се отбележи, че тези открития не предполагат, че хората трябва да започнат да приемат мелатонин, без да се консултират с техния лекар“, коментира д-р Фейсионг Чън (Feixiong Cheng),от Института за геномна медицина на клиниката в Кливланд и водещ автор на изследването. „Мащабните наблюдателни проучвания и рандомизираните контролирани проучвания са от решаващо значение за потвърждаване на клиничната полза от мелатонин за пациенти с COVID-19, но ние сме доволни от намерените асоциации, изложени в това проучване, и възможността да ги изследваме допълнително.“

Изследователите използват методологии на мрежовата медицина и широкомащабни електронни здравни досиета на пациенти в Клиниката в Кливланд, за да идентифицират клинични прояви и патологии, често срещани между COVID-19 и други заболявания. По-конкретно, те измерват близостта между гените/протеините на гостоприемника и тези гени, които са свързани несъмнено с 64 други заболявания в няколко категории (злокачествен рак и автоимунни, сърдечно-съдови, метаболитни, неврологични и белодробни заболявания), където по-голямата близост показва по-голяма вероятност от патологични асоциации между болестите.

Авторите на норото проучване откриват например, че протеините, свързани със синдрома на дихателния дистрес и сепсиса, две основни причини за смърт при пациенти с тежък COVID-19, са силно свързани с множество протеини на SARS-CoV-2.

„Това ни дава сигнал“, обяснява д-р Чън, „че лекарството, което вече е одобрено за лечение на тези респираторни състояния, може да има някаква полезност при лечението на COVID-19, като действа върху общи биологични цели“.

Като цяло учените установяват, че автоимунните (напр. възпалителни заболявания на червата), белодробните (напр. хронична обструктивна белодробна болест и белодробна фиброза) и неврологичните (напр. депресия и разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност) показват значителна мрежова близост до SARS-CoV-2 гените/протеините и идентифицират 34 лекарства като перспективни кандидати, а мелатонинът е един от главните сред тях.

"Последните проучвания показват, че COVID-19 е систематично заболяване, засягащо множество клетъчни типове, тъкани и органи, така че познаването на сложните взаимодействия между вируса и други заболявания е от ключово значение за разбирането на свързаните с COVID-19 усложнения и идентифицирането на лекарства, вече предписвани за други болести", обяснява д-р Чън. „Нашето проучване предоставя мощна, интегративна стратегия за мрежова медицина за предсказване на прояви на заболявания, свързани с COVID-19, и улеснява търсенето на ефективно лечение.“

Справка: Yadi Zhou et al. A network medicine approach to investigation and population-based validation of disease manifestations and drug repurposing for COVID-19, PLOS Biology (2020). DOI: 10.1371/journal.pbio.3000970

Източник: Researchers identify melatonin as possible COVID-19 treatment, Cleveland Clinic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !