Изследване на вариантите коронавирус прогнозира еволюция на вируса към избягване на настоящите ваксини

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2021 в 11:01 9871 0

Изследването измерва неутрализиращата активност на 18 различни моноклонални антитела - включително антителата в два продукта, разрешени за употреба в Съединените щати. Срещу британския вариант повечето антитела все още са ефективни, въпреки че неутрализиращата активност на две разработени моноклонални антитела е умерено нарушена. Кредит: Unsplash

Ново проучване на вариантите на SARS-CoV-2 от Великобритания и Южна Африка прогнозира, че сегашните ваксини и някои моноклонални антитела може да са по-малко ефективни за неутрализирането на тези варианти и че новите варианти правят реинфекциите по-вероятни.

Изследването е публикувано в Nature, а препринт на изследването е публикуван за първи път в BioRxiv на 26 януари 2021 г.

Прогнозите на изследването сега се потвърждават с първите съобщени резултати от ваксината Novavax, коментира водещият автор на изследването д-р Дейвид Хо (David Ho). На 28 януари компанията съобщава, че ваксината е била почти 90% ефективна в проучването на компанията във Великобритания, но само 49,4% ефективна в нейното проучване в Южна Африка, където повечето случаи на COVID-19 са причинени от варианта B.1.351.

„Нашето проучване и новите данни от клинични проучвания показват, че вирусът се движи в посока, която го кара да избяга от настоящите ваксини и терапии, насочени срещу шипа на вируса“, обяснява Хо, директор на Aaron Diamond AIDS Research Center и Clyde'56, и Хелън У (Helen Wu) професор по медицина в Колумбийския университет.

"Ако широкото разпространение на вируса продължи и се натрупат повече критични мутации, тогава може да бъдем осъдени да преследваме непрекъснато развиващия се SARS-CoV-2, както отдавна правим за грипния вирус", отбелязва Хо. "Такива съображения изискват да спрем предаването на вируса възможно най-бързо, като удвоим мерките за контрол и ускорим разпространението на ваксината."

След ваксинацията имунната система реагира и създава антитела, които могат да неутрализират вируса.

Хо и неговият екип установяват, че антителата в кръвните проби, взети от хора, инокулирани с ваксината Moderna или Pfizer, са по-малко ефективни при неутрализирането на двата варианта, B.1.1.7, появили се през септември миналата година в Англия, и B.1.351 от Южна Африка в края на 2020 г. Срещу британския вариант неутрализацията е спаднала приблизително 2 пъти, но спрямо варианта от Южна Африка неутрализацията е спаднала с 6,5 до 8,5 пъти.

„Приблизително 2-кратната загуба на неутрализираща активност спрямо варианта от Великобритания е малко вероятно да има неблагоприятно въздействие поради голямата „възглавница“ на остатъчна неутрализираща активност на антителата и виждаме, че това е отразено в резултатите от Novavax, където ваксината е била 85,6% ефективна срещу британския вариант", отбелязва Хо.

Данните от проучването на Хо за загубата на неутрализираща активност спрямо варианта за Южна Африка са по-обезпокоителни.

"Спадът в неутрализиращата активност спрямо варианта за Южна Африка е забележим и сега виждаме, въз основа на резултатите от Novavax, че това води до намаляване на ефикасността на защитата", казва Хо.

Новото проучване не изследва по-новия вариант, открит в Бразилия (B.1.1.28), но като се имат предвид сходните мутационни мутации между вариантите на Бразилия и Южна Африка, Хо казва, че вариантът на Бразилия трябва да се държи подобно на варианта в Южна Африка.

"Трябва да спрем размножаването на вируса и това означава да пуснем ваксината по-бързо и да се придържаме към нашите смекчаващи мерки като маскиране и физическо дистанциране. Спирането на разпространението на вируса ще спре развитието на по-нататъшни мутации", казва Хо.

Проучването също така установи, че някои моноклонални антитела, използвани сега за лечение на пациенти с COVID, може да не работят срещу варианта от Южна Африка. И въз основа на резултати с плазма от пациенти с COVID, които са били заразени по-рано в пандемията, вариантът B.1.351 от Южна Африка има потенциал да предизвика реинфекция.

Ново проучване съдържа изчерпателен анализ на вариантите

Новото проучване проведе обширен анализ на мутациите в двата варианта на SARS-CoV-2 в сравнение с други скорошни проучвания, които съобщават за подобни констатации.

Новото проучване изследва всички мутации в шиповия протеин на двата варианта. (Ваксините и лечението с моноклонални антитела действат чрез разпознаване на шиповия протеин на SARS-CoV-2.)

Изследователите създават псевдовируси SARS-CoV-2 (вируси, които произвеждат шиповия коронавирусен протеин, но не могат да причинят инфекция) с осемте мутации, открити във варианта от Великобритания, и деветте мутации в южноафриканския вариант.

След това те измерват чувствителността на тези псевдовируси към моноклонални антитела, разработени за лечение на пациенти с COVID, реконвалесцентен серум от пациенти, заразени по-рано в пандемията, и серум от пациенти, ваксинирани с ваксината Moderna или Pfizer.

Последици за лечение с моноклонални антитела

Изследването измерва неутрализиращата активност на 18 различни моноклонални антитела - включително антителата в два продукта, разрешени за употреба в Съединените щати.

Срещу британския вариант повечето антитела все още са ефективни, въпреки че неутрализиращата активност на две разработени моноклонални антитела е умерено нарушена.

Срещу варианта от Южна Африка обаче неутрализиращата активност на четири моноклонални антитела е напълно или значително елиминирата. Тези препарати с антитела включват bamlanivimab (LY-CoV555, одобрен за употреба в Съединените щати), който е напълно неактивен срещу варианта от Южна Африка, и casirivimab, едно от двете антитела в одобрен коктейл за антитела (REGN-COV), който е 58 пъти по-малко ефективен при неутрализиране на варианта от Южна Африка в сравнение с оригиналния вирус. Второто антитяло в коктейла, imdevimab, запазва неутрализиращата си способност, както и пълният коктейл.

"Решенията за използването на тези лечения ще зависят до голяма степен от местното разпространение на вариантите от Южна Африка и Бразилия", коментира Хо, "подчертавайки важността на вирусното геномно наблюдение и проактивното развитие на антитялата от следващо поколение".

Последици от реинфекцията

Серумът от повечето пациенти, които са се възстановили от COVID по-рано по време на пандемията, е имал 11 пъти по-малко неутрализираща активност спрямо варианта от Южна Африка и 4 пъти по-малко неутрализираща активност срещу варианта от Великобритания.

"Предизвиква загриженост фактът, че повторната инфекция може да е по-вероятна, ако човек се сблъска с тези варианти, особено с южноафриканския", подчертава Хо.

Справка: 

  1. Antibody Resistance of SARS-CoV-2 Variants B.1.351 and B.1.1.7
    Pengfei Wang, Manoj S. Nair, Lihong Liu, Sho Iketani, Yang Luo, Yicheng Guo, Maple Wang, Jian Yu, Baoshan Zhang, Peter D. Kwong, Barney S. Graham, John R. Mascola, Jennifer Y. Chang, Michael T. Yin, Magdalena Sobieszczyk, Christos A. Kyratsous, Lawrence Shapiro, Zizhang Sheng, Yaoxing Huang, David D. Ho, BioRxiv, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.25.428137v3
  2. Pengfei Wang, Manoj S. Nair, Lihong Liu, Sho Iketani, Yang Luo, Yicheng Guo, Maple Wang, Jian Yu, Baoshan Zhang, Peter D. Kwong, Barney S. Graham, John R. Mascola, Jennifer Y. Chang, Michael T. Yin, Magdalena Sobieszczyk, Christos A. Kyratsous, Lawrence Shapiro, Zizhang Sheng, Yaoxing Huang, David D. Ho. Antibody Resistance of SARS-CoV-2 Variants B.1.351 and B.1.1.7. Nature, 2021; DOI: 10.1038/s41586-021-03398-2

Източник: Study of coronavirus variants predicts virus evolving to escape current vaccines, Columbia University Irving Medical Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !