04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследване опровергава теорията, че кръвната група влияе върху риска от COVID

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 април 2021 в 09:20 20920
Снимка: HealthDay

A или B, AB или 0, няма значение - кръвната ви група няма нищо общо с риска от заразяване с тежък COVID-19, заключава ново проучване.

В началото на пандемията някои доклади предполагат, че хората с кръвна група А са по-податливи на COVID, докато тези с кръвна група 0О са по-малко.

Но преглед на близо 108 000 пациенти от три държави не откри никаква връзка между Jeffrey Anderson и риска от COVID.

От началото на тази пандемия бе съобщавано за съществуването на връзки между кръвната група и чувствителността към болестта. От това голямо проучване изглежда, че няма връзка между кръвната група и чувствителността или тежестта и вероятно има други обяснения защо някои преминават през COVID-19 безсимптомно, леко, а други - тежко.

Ранен доклад от Китай предполага, че кръвната група може да повлияе на риска от COVID. Последващите проучвания от Италия и Испания подкрепят този извод. Други проучвания извън Дания и Съединените щати обаче показват противоречиви резултати.

За да изяснят нещата, изследователи, водени от д-р Джефри Андерсън (Jeffrey Anderson) от Института за сърдечни заболявания на Intermountain Medical Center в Мъри, Юта, анализират данни от десетки хиляди пациенти с Intermountain Healthcare, здравна система с нестопанска цел от 24 болници и 215 клиники в Юта, Айдахо и Невада.

От тези в анализа, близо 11 500 са тествани положително за коронавирус, докато останалите са отрицателни.

Изводът е, че кръвната група не играе съществена роля за риска на някой да се зарази с COVID, съобщават изследователите на 5 април в JAMA Network Open.

„Винаги съм казвал, че всичко това с кръвните групи е много шум за нищо“, коментира д-р Арън Глат (Aaron Glatt), епидемиолог в болница Mount Sinai South Nassau Саут Насау в Оушънсайд, Ню Йорк. „Достатъчно е, че ще се изплашат хората, ако имат една кръвна група или ще се успокоят, ако имат друга кръвна група. А никога не е имало някаква практическа разлика".

Глат не участва в новото изследване.

Той заявява, че констатациите от по-ранни проучвания показват защо корелацията не е едно и също с причинно-следствената връзка - с други думи, защо да се покаже, че две неща са статистически свързани, не е същото като доказване, че едното е причинило другото.

"Ако прегледате достатъчно неща, ще откриете няколко случайни находки, които може да имат, а може и да нямат никакво значение", коментира Глат. "Някои хора прегледаха огромно количество много различни променливи и една от тях бе кръвната група. Те видяха, че някои хора с определена кръвна група се справят по-зле, но резултатите от проучванията са противоречиви, което е новмално, ако е случайно."

Според Глат последното проучване "поставя край на цялото това нещо, което никога не трябваше да става".

Справка: Association of Sociodemographic Factors and Blood Group Type With Risk of COVID-19 in a US Population
Jeffrey L. Anderson, MD; Heidi T. May, PhD, MSPH; Stacey Knight, PhD, MStat; et al. ;
JAMA Netw Open. 2021;4(4):e217429. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.7429 

Източник: Study Refutes Theory That Blood Type Affects COVID Risk,  HealthDay


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.