Изследване показва как символите се превръщат в букви и думи в мозъка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 август 2019 в 13:11 9519 0

Кредит pixabay

Когато се учим да четем, линиите и извивките се превръщат в букви или знаци, които носят смисъл и свързани звуци. Трима специалисти по неврология разчитат пътя, по който се случва това.

Докато четящият свързва символите със звуци и части от дума, каскада от мозъчни области обработва информацията. Резултатите, публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, разкриват как мозъкът се учи да свързва визуални символи с език. 

"Не сме еволюирали да четем", обяснява Джо Тейлър (Jo Taylor) от Университетския колеж в Лондон, работил по изследването в Университета Астън в Бирмингам. "Затова нямаме малка зона отговорна конкретно за четенето".

Тейлър, заедно с Кейти Расъл (Kathy Rastle) от Университета Роял Холоуей в Игъм и Матю Дейвис (Matthew Davis) от Университета Кеймбридж, наблюдават подробно регион в тилната част на кората на мозъка, наречена вентрален окципито темпорален кортекс, който се свързва с четенето.

В продължение на две седмици, изследователите обучават 24 възрастни с майчин език английски, на измислени думи, написани на два непознати за участниците архаични символни езика. На думите са придадени значения като лимон и камион. След това учените използват функционален ЯМР томограф, за да проследят кои части от мозъка се активират, когато на участниците се показват думите, научени при обучението. 

Думите, които участниците в изследването научават да четат, изписани със символи и фонетични произношения. Кредит: J. S. H. Taylor, Matthew H. Davis, and Kathleen Rastle, PNAS 2019

Екипът открива, че задната част нако участва при разпознаването на буквите - обли или прави. Но когато се намесят звуците и значенията, се активизира област по-напред в същия дял, която обработва абстрактни понятия. 

Изследването "много ясно показва преходът на думата, докато преминава от окото към кортекса и по самия кортекс", обяснява Дейвид Ротлайн (David Rothlein), когнитивен невролог от Бостън, който не е част от изследването. 

Думите в двата символни езика, които имат сходно произношение или значение, предизвикват една и съща мозъчна активност, открива екипът. Мозъкът разбира думи, написани с различен шрифт и размер не само по визуалните белези, но и свързва информацията с говоримия език, пояснява Тейлър. И в крайна сметка, "когато видите дума веднага улавяте звученето и значението й без усилие".

Зони на мозъчна активност при четене на новите думи. Кредит: J. S. H. Taylor, Matthew H. Davis, and Kathleen Rastle, PNAS 2019

Регионът от мозъка, наблюдаван в това изследване е свързан с обработката на визуална информация. Няколко скорошни проучвания предполагат, че вентралният окципито темпорален кортекс се настройва за четене, измествайки други функции, като разпознаването на обекти или "присвоявайки си" зони с по-малко специфични функции, обяснява Расъл. Възможно е тази реорганизация да е причината четенето да става "автоматично".

"Без тези пътища, щяхме да сме като деца, четящи буква по буква", смята Расъл. 

Източник: Science news - Imaging scans show where symbols turn to letters in the brain

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !