Изследване установи, че опаковките на храните увреждат зъбите на децата

Опасни химикали блокират ендокринната система

Катя Димитрова Последна промяна на 01 юни 2016 в 14:47 4261 0

Кредит drperrone.com

Опасни химикали в опаковките на храните могат да увредят здравето на децата дори и при минимален допир. Това сочи ново изследване на френски дентолози, цитирано от списание Medical News Today.

Става дума за т.нар. ВРА и винклозолин. BPA се използва в производството на някои пластмаси и смоли, много от които се използват за опаковане на храни и напитки. Винклозолинът пък е фунгицид, използван за защита от вредители по лозя, овощни градини, както и голф игрища.

Оказва се, че пренаталното излагане на тези две спефицични вещества, както и контактът с тях в ранна възраст, може да имат сериозно въздействие върху оралното здраве. Те отслабват емайла до такава степен, че водят до повишен риск от кариеси и бързо разрушаване на зъбите.

Предишни изследвания върху животни са показали, че BPA и винклозолин променят експресията на два гена - KLK4 и SLC5A8, които регулират минерализацията на зъбния емайл. Така се стига до състояние, наречено хипоминерализационни резци и кътници, срещащи се при 18% от малчуганите на възраст между 6 и 9 години. Този дефект е необратим - при него веднъж повреден, емайлът не може да се възстанови.

Не това обаче е най-страшното. BPA и винклозолин са били идентифицирани като рискови за ендокринната система химикали в множество изследвания. Те блокират действието на някои жизненоважни хормони, повишавайки опасността от по-нататъшното развитие на рак, репродуктивни проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и други.

Данните от изследването бяха представени на тазгодишния Европейски конгрес по ендокринология в Мюнхен, Германия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !