"Изтичане на газ" затваря германска поща, оказва се колет с най-миризливия плод на света

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 юни 2020 в 08:42 3853 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Изгнил лук, терпентин или отходен канал са някои от миризмите, с които често се сравнява тази на плодът дуриан, заслужено наречен най-миризливият плод на света.

Разпространен е из Югоизточна Азия и има големи плодове, с много силна миризма и сладък вкус и въпреки че са богати на ценни хранителни вещества, много хора приемат миризмата по-скоро като атака с биологично оръжие, отколкото като деликатес. Подобна е и историята от пощенски клон в Бавария преди няколко дни. 

Съмнителен колет с остра миризма създава кризисна ситуация, когато служителите в пощенски клон в град Швайнфурт, Германия, съобщават, че не се чувстват добре, след като са вдишали "изпарения". Аварийни екипи с полиция, пожарна и медицинска помощ пристига, за да се справи с потенциално опасния предмет. Дванадесет пощенски служители са лекувани на място срещу гадене, а шестима са приети в болница. Шестдесет души са евакуирани от сградата заради опасенията за произхода на веществото, изпускано от колета. 

"Тъй като не знаехме какво е съдържанието, в началото не беше ясно дали подозрителният пакет не представлява по-голяма опасност", обяснява говорител на местната полиция, съобщават CNN

Когато полицията предпазливо отваря колета, те разбират, че задушливата миризма не е изтичане на газ, а ароматът на плода дуриан. Пакетът е доставка от Тайланд, изпратен на 50-годишен жител на Нюрнберг от негов приятел. Съобщава се, че получателят вече е получил зловонния си подарък.

Дуриан е добре известен със силната си неприятна миризма и из Азия често има плакати и предупреждения за туристите, че е забранено плодът да се внася в хотели, хостели, градския транспорт и летища. Но това не е първият случай, когато плодът създава подозрения за изтичане на газ. През 2018 г. библиотека в Мелбърн, Австралия, е евакуирана, защото някой от посетителите е внесъл вътре плода.  

Докато може да изглежда като непривлекателна храна, плодът се радва на популярност в Китай и е част от търговията в Тайланд. Съществуват 200 сорта дуриан с различни миризми и вкусове, които се влагат в торти, сладоледи и дори върху пица. 

Източник: IFLScience - "Gas Leak" That Evacuated German Post Office Turned Out To Be Parcel Of World’s Smelliest Fruit

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !