Извънземна мумия, конспирации и... един мармот завива шоколада в станиол

Никола Кереков Последна промяна на 06 ноември 2015 в 15:41 13477 5

С уверена стъпка минавам по малките улички около сградата на Националната телевизия. Имам цел - отивам на място, където не съм бил от дете: Руския Културен център. Половин час преди това получих обаждане от редакцията, от където ме помолиха да проверя "какъв е случая  с Извънземното". Признавам, че малко се сащисах, тъй като явно ставаше дума за нещо ексклузивно, изплувало в рамките на последния ден, което явно съм подминал.

Обясняват ми, че на обявената "научна сесия" („Неидентифицирани аерокосмически феномени. Извънземни цивилизации – за и против”) щели да покажат тялото на извънземно същество или мумия на такова (информацията е противоречива) за което повечето водещи медии, включително и телевизии, са съобщили още вчера.

Изпълнен с необходимата доза скептично любопитство решавам да се разходя до мястото, за да разбера повече, пък ако може дори да надзърна и дори снимам "съществото", което голяма част от родните медии побързаха да ни уверят, че ще бъде изложено на видно и достъпно място от днес до неделя. Руското знаме, което се поклащаше хармонично на лекия ветрец и виждащия се вътре макет на "Спутник" ме изпълниха с детски спомени, когато от училище ни водеха в същата сграда гледаме художествени изложби. Влизам смело през вратата в широката, но сравнително празна приема с мисълта че липсата на тълпи не е добър знак - сигурен бях, че доста хора не биха пропуснали шанса да видят извънземно, пък било то и предполагаемо.

Към мен мигом се насочи човек, явно охраната, който учтиво ме попита какво търся, тъй като явно забеляза че се оглеждам. "Днес ще има конференция извънземните цивилизации...," отвръщам бодро аз. "Знаете ли къде ще се проведе?" Мигом на лицето на човека разцъфва снизходителна усмивка. Той ми отвръща, че конференцията ще започне след обяд и тогава ще се пускат хора. На въпроса ми за евентуалното изложение което да е отворено от сега, усмивката му се разшири още повече и той побърза да ме увери, че няма такова нещо. "Няма никакво изложение... нищо няма... интересно, само конференцията." Човекът е предпазлив, но аз настоявам "Ама нали щяха да показват..." Дори на мен ми е трудно да го кажа на глас. Охраната обаче явно се е сблъскал с доста хора като мен от сутринта и вече по-конкретно се обръща към мен "Няма такова нещо! Никакви мумии няма да има. Това са пълни глупости!" Е, поне това се изясни. Материални доказателства и мумии на извънземни на тази научна сесия няма да има. За почитателите на темата, мисля че статията до тук им е достатъчно полезна - да не се разкарват. Опасявам се че нататък ще стане малко по-критичнo, така че може и да не четат.

Прибирайки се, си мислех колко е абсурдно всичко това, а малко преди да сляза на спирката си неволно надникнах във вестника на човек в автобуса. На цяла страница ясно личеше статия над която с най-големия възможен шрифт в публицистиката бе изписано заглавието: "Извънземната мумия прилича на бръмбар". Явно беше, че темата бе привлякла медийното внимание и разбира се, това неизбежно вървеше с абсурдните заглавия, безумните твърдения и изобилстващата непотвърдена информация.

Когато седнах на компютъра и се запознах със статиите по темата в нашите медии, мнението ми по темата само се затвърди. Нямаше никакви категорични доказателства, затова пък алтернативните тълкувания и съчинения на свободна тематика не липсваха. Реалната информация, която успя да преципитира от няколкото статии е, че в пирамида на маите в Мексико, в специална стая са открити останките на мумия на същество с неуточнен произход, за което мексикански учени уфолози предполагат, че е извънземно. Множество теории нататък се градят за това какво е съществото, каква роля са имали извънземните са развитието на майската цивилизация в частност и човешката като цяло, на какво е било способно и как е изглеждало и всичко това се случва без да е доказано категорично автентичността на находката.

От друга страна е редно да споменем, че повечето хора имаме доста елементарна и на моменти егоцентрична представа за евентуалния извънземен живот. Това е особено валидно, когато стане дума за извънземни същества с разум, които ние непременно си представяме като двукраки същества с билатерална симетрия, с добре оформена глава и бинокулярно разположени очи, като за да станат все пак достатъчно екзотично често им се добавят антени, куки, щипки и т.н. компоненти от други познати типове същества на Земята. Рядко се среща нещо по-оригинално.

Учени астробиолози ни уверяват, че противно на повечето фантастични филми, извънземния живот изобщо не е необходимо да прилича на живота на Земята по какъвто и да е начин. Според тях, дори има по-висока вероятност изобщо да не познаем извънземния живот когато се натъкнем на него, отколкото той да ни е толкова близък и познат. Няма причина еволюцията като универсален процес да не работи и в един извънземен свят, но трябва ясно да си даваме сметка, че там условията ще бъдат много по-различни от тези, с които сме свикнали ние и съответно факторите на естествения отбор ще работят в противоположна посока. Така в крайна сметка, може да се стигне до развиване на живот толкова различен от нашия, че буквално да не се познаем взаимно.

Търсенето на ДНК като носител на наследствената информация в извънземни индивиди също е малко вероятно да даде резултати. Всъщност не е изключено живота на други светове изобщо да не се базира на въглерода, както вече писахме в предишни статии. Възможно е дори водата да не играе толкова съществена роля, колкото на Земята. Като цяло повечето астро и екзобиолози ни съветват да зарежем изцяло представите си за живот, такъв какъвто го познаваме на Земята, за да можем да сме по-обективни в представата си за извънземния живот.

Темата е голяма, но аз ще се върна на нашата извънземна мумия и ще започна с основната си критика. Тя е насочена към всички, включително и привържениците на конспиративните теории. Откритието на извънземно същество би било може би най-голямото откритие на човечеството с огромна научна и социо-политическа стойност. Смятате ли, че при условие, че разни тефтерчета уличаващи служители в една малка незначителна държавица изчезват просто така, то тогава мексиканските учени биха могли просто така да запазят притежанието си върху подобен ценен артефакт? А смятате ли, че ако те наистина имаха сериозни основания да смятат, че останките са на извънземно други учени от други места не биха се заинтересували? Или пък, че те не биха им дали възможност да го изследват? Отговорите на тези въпроси неизбежно ни водят към логичното заключение - за тази находка не се знае нищо категорично, а всички тълкувания са чисто и просто спекулации, оформени по начин привличащ вниманието, без да дава отговори на никакви въпроси.

Един цитат от прес-съобщение в сайта на БНТ ни показва, че сред поканените учени във въпросната научна сесия очевидно има поне един, чиито изказвания са достатъчно коректни и адекватни на ситуацията:

"Ален Годиер обясни, че все още се изследва това дали има извънземни и няма нищо категорично. Той каза, че в рамките на Космоса има около 200 милиарда галактики, като само в една галактика има между 100 и 400 слънчеви системи."

Въпреки че последните две числа би трябвало да са в хиляди (може да е станала механична грешка) с останалото сме съгласни, най-вече с частта, че когато липсва яснота по определени въпроси, те трябва да бъдат дискутирани изключително предпазливо пред обществото, като в крайна сметка да се избягват тежките категорични изказвания, още повече по теми от глобално значение, които моментално привличат вниманието на хората. Много от тези хора за съжаление трудно могат да отсяват строго научните от спекулативните псевдонаучни твърдения. Такива хора се доверяват на авторитета на учените и на тяхната преценка от уважение към професията им, затова всеки представящ се за такъв поема моралната отговорност за своите изказвания и последствията от тях.

В този ред на мисли, да се твърди с категоричност неща, които не са напълно доказани и безпристрастно потвърдени, особено при изказвания пред масовите медии, минава границата на заблуждението и навлиза в сферата на измамата.

Използването на името на конкретни институции с доказана научна стойност като етикет за събития със съмнителна такава е не по-малко некоректно (въздържах се да използвам други определения). Да не говорим, че по този начин се срива и без това пострадалия в последните години престиж на българските учени и родната ни академия на науките. Вместо тъкмо тези хора да бъдат филтърът, който да пресява съдържателната информация сред огромния поток от данни и да ги предоставя по разбираем начин на обществото, наблюдаваме тъкмо обратното. Тъкмо от Института за космически изследвания на БАН се всяват спекулативни теории и се всява страх и несигурност сред хората, които подхранват множество конспирации.

И всичко това се случва в сянката на напълно сериозната и безпрецедентна по мащаб за нашата страна конференция с международно участие "Космос, екология, сигурност", на която освен родните специалисти ще присъстват и редица чуждестранни, ще има множество научни доклади и постерна сесия освен с чисто научен и с научно-приложен характер. Смятам, че от БАН държат някакво обяснение по случая и ние ще се опитаме да го потърсим.

А до тогава, явно ще трябва да се примирим с поредното филмче със съмнителни резултати, твърдения и доказателства на единични научни екипи, работещи под воала на почти религиозна мистерия, "някъде там" (в случая в Мексико) или на доста по-креативните, но все пак тривиално консервативни представи на Холивудската филмова индустрия, за да си представим как би изглеждал живота другаде.

Не се съмнявам, че в огромното космическо пространство, сред милиардите галактики, всяка пълна с милиарди звезди, някъде живот, макар и под друга форма, все пак има. Но докато за това не бъдат показани неоспорими и многократно проверени доказателства, аз лично не бих се заел със спекулации.

И ако все пак смятате, че просто ви отвличам вниманието и умишлено прикривам истината, а в случая наистина става дума за останки от рептил (например) и цялата ми статия всъщност е част от грандиозната конспирация за маскиране на следите им... във всеки подобен случай прилагайте Бръснача на Окам.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 20:57

Какво става в държавата, че ни отвличат вниманието????
А колкото до извънземните, че ги има , има ги, но не вярвам да се покажат на невежи.

06.11 2015 в 18:20

"Откритието на извънземно същество би било може би най-голямото откритие на човечеството с огромна научна и социо-политическа стойност." - а случайно да ви е известно, че има разсекретени документи на ФБР за случая Розуел, в които се казва, че са намерени тела на хуманоиди и летяща чиния?

06.11 2015 в 18:11

Ще видим дали ще е преди да се самоунищожите като цивилизация и вид, заради тоталното потъване на егото ви в привидно твърдата материалистична природа на третото измерение. Мн копате като някой пише такива неща, нали, викате си егати заблуденият тъпак, а, без въобще и да подозирате за какво става въпрос, вие въобще не знаете какво не знаете :D

06.11 2015 в 17:51

Ще видим колко години ще ви трябват да разберете, че те винаги са наоколо :D

06.11 2015 в 17:05

Абе не знам за тази мумия на това извънземно, ама ви гарантирам, че извънземните съществуват, че са осъществявали контакти с някои хора и цивилизации през годините, както и сега, с онези с по-отворените и смирени съзнания, на тях не им се занимава с егоистичните, елементарни, земни глупости на повечето, те знаят, че всеки си е на пътят на собственото развитие на съзнанието си, че всеки се разширява с негов темп и гледат минимално да се намесват в развитието на съзнанието на човечеството, на свободната воля на индивида, на пътят и преживяванията на всяка отделна енергийна единица душа и на развитието на цивилизацията като цяло, някои идват от паралелни вселени и са почти физически като нас, докато съзнанието им оперира осъзнато в 4 измерения, където времето и пространството за тях става мн по-гъвкаво, докато могат директно да разпознават смисъла на нематериалното зад мислите, думите, чувствата, емоциите, не е лошо да осъзнаете вече, че сте многоизмерни същества, които в момента имат осъзнатост само за честотите на физическата време-пространствена реалност, матрица, отвъд нея има неограничен брой измерения и реалности пълни със съзнание и разум, които могат да надникват какво става в нашият свят незабелязано, защото ние сме ограничени да осъзнаваме до определени честоти :D Знам как са гледали и реагирали онези, които не са вярвали, че земята е кръгла, сега се разиграва същата простотия :D Ако не ви е страх и сте достатъчно отворени и незаредени с негативност и скептицизъм, излезте една вечер навън и съзнателно пожелайте да получите доказателство, че не сме сами в космоса, помахайте, поздравете, макар и само една чиста емоция и мисъл да са достатъчни, ако сте готови, ще получите отговор :D Успех :D