29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Йелоустоун е ударен от 1400 земетресения за шест седмици

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юли 2017 в 00:05 47450
Поредицата земетресения се случва в областта на езерото Хебжън. Снимка: Wikimedia Commons

Около 1400 земетресения - повечето от тях слаби - са били регистрирани в Националния парк Йелоустоун.

"Трусовете са толкова много, че тази земя може да се преименува на Жилистоун" - заяви Анди Кохлан (Andy Coghlan) в NewScientist, (Jellystone - игра на думи - "камък - желе", вместо Yellowstone - "жълт камък")

Поредицата земетресения се случва в областта на езерото Хебжън. През 1959 г. едно по-мощно земетресение в този район убива 28 души. Но сеизмолозите, които наблюдават активността на района, не предвиждат скоро голям трус.

"Обикновено рояк земетресия не се случват преди голям трус, а и е твърде скоро след земетресението от 1959 г., не се е натрупало достатъчно напрежение, за да се повтори", обяснява Джекъб Лоуенстърн (Jacob Lowenstern) от Американската служба за геоложки проучвания в Калифорния, който е ръководител на Йелоустоунската вулканска обсерватория. "Може да се очаква след около 200 години, за да се натрупва достатъчно напрежение".

"Това е голяма поредица, но не е най-голямата, която се регистрирали в Йелоустоун", разказва Джейми Фаръл (Jamie Farrell) от Университета на Юта в Солт Лейк Сити. "Земетресните рояци са доста често срещани в Йелоустоун".

Нещо повече, шансовете за значителна активност, свързана със супервулкана Йелоустоун са малки, коментира Фаръл. "Няма индикации, че поредицата е свързана издигане на магма се движат през плитката кора", пояснява той. "Основното е, че посетителите със сигурност не трябва да се притесняват за предстоящо изригване на вулкан от вулканичната система на Йелоустоун".

Лоуенстърн съобщава, че роякът е все още активен на ниско ниво. "Това може да продължи още един месец."


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.