Йелоустоун не изригва в този момент. Новината е фалшива

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юли 2017 в 11:15 7049 0

На 7 юли 2017 г. във Facebook страница си Casper Planet под гриф "Извънредно" публикува съобщение и снимка, показваща изригваща лава, като се посочва, че това се случва от гейзерите в Националния парк Йелоустоун след поредица скорошни земетресения. 

Сайтът Snopes.com провери и заяви, че това е фалшива новина.

В поста на Casper Planet, събрал 23 хил. реакции и близо 50 хил. споделяния, пише:

"За първи път в писаната човешка история се изхвърля лава от един от гейзерите в Националния парк Йелоустоун. Това става непосредствено след поредица от земетресения в районите на щатите Монтана и Уайоминг. Екипи от НАСА, геолози и специалисти по сондиране вече са на мястото, за да документират това никога нерегистрирано събитие и да се опитат да намерят причината".

Съобщението не е потвърдени от нито един официален източник.

Наистина земетресение с магнитуд 5.8 разлюля Южна Монтана на 6 юли 2017 г., с епицентър само 230 мили от Националния парк Йелоустоун, но явлението не задейства опасния супервулкан, нито пък доведе до изхвърляне на лава от гейзерите.

Освен това снимката, която придружава това съобщение няма нищо общо с Йелоустоун. Това е скрийншот, взет от видео на Центъра за изследване на активни вулкани към Университета на Хавай (CSAV), показващо изхвърляне на лава в океана в Калапана през юли 2008 г. (кадърът е около 0:42):

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !