Йод: Могат и не могат да помогнат хапчетата срещу радиацията

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2022 в 14:38 2830 0

Кредит Wikimedia Commons

Хапчета калиев йодид.

Войната в Украйна предизвика паническо купуване на хапчетата калиев йодид в няколко европейски страни, включително и в България, въпреки че според редица експерти няма признаци, че Русия планира да използва ядрено оръжие. По същия начин, въпреки че ситуацията в Запорожие е несигурна след две скорошни прекъсвания на електрозахранването, от 14 октомври резервното захранване е възстановено.

Само защото можете да си купите и да се запасите с йодни таблетки, не означава, че трябва.

А в страните, където се разпространяват като предпазна мярка, също е важно да се разбере какво могат и какво не могат да правят хапчетата. (Такива хапчета се разпространяват в района на украинската Запорожка атомна електроцентрала. В съседна Полша правителството също предоставя безплатни йодни таблетки. По същия начин във Финландия здравното министерство на страната посъветва домакинствата да ги купуват в случай на опасност.)

Първо, хапчетата, които съдържат калиев йодид, не са антидот за всички форми на излагане на радиация. Освен това те могат да защитят само щитовидната жлеза - малката жлеза с форма на пеперуда, която се намира в основата на шията.

Ядрените оръжия и електроцентралите разчитат на процес на разделяне на атомите на фрагменти за генериране на голямо количество енергия. По време на ядрен удар или разтопяване на централа, едно от радиоактивните вещества, които се освобождават, е йод-131, тъмно лилав газ, който може да се абсорбира през кожата или да се вдиша. След като попадне в тялото, той се абсорбира от щитовидната жлеза. Тази жлеза усвоява йода, тъй като естественият йод е необходим за производството на основни хормони. Но излагането на радиоактивна версия уврежда деликатния орган и повишава риска от рак на щитовидната жлеза.

Най-застрашени са децата. След ядрената авария в Чернобилската електроцентрала през 1986 г. се наблюдава забележимо увеличение на случаите на рак на щитовидната жлеза при деца и юноши в годините след бедствието. ( Проучване 35 години по-късно установи, че генните мутации, свързани с радиацията, обаче не се предават на бъдещите деца на тези, които са били изложени на облъчване.) Рискът е много по-нисък при хора на 40 и повече години, а Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обикновено не препоръчват калиев йодид за тази възрастова група, освен ако очакваната доза радиация не е много висока.

Хапчетата с йод пречат на щитовидната жлеза да абсорбира радиоактивен йод, като я изпълват с обикновен вид – жлезата може да абсорбира толкова много наведнъж и не може да направи разликата между двата вида.

„Човешката щитовидна жлеза има ограничен капацитет за йод. Ако я претоварите с йод от други източници, тя в общи линии ще бъде задоволена”, обяснява Едуард Гайст (Edward Geist), специалист по ядрена енергия и военни действия в RAND Corporation, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия. „Това означава, че когато срещнете този радиоактивен йод, е много по-малко вероятно да го абсорбирате в щитовидната жлеза и да получите много по-ниска доза от този йод.“

Въпреки че таблетките могат да бъдат много ефективни за предотвратяване на увреждането на щитовидната жлеза, те не предпазват никоя друга част на тялото и не са ефективни срещу други радиационни опасности, включително електромагнитни лъчи и частици от радиоактивни отпадъци, които проникват в тялото.

"Това не е сребърен куршум", отбелязва Гайст. "Ако се намирате на вятъра от повърхностен взрив на ядрено оръжие, хапчетата ще ви осигурят съвсем минимална безопасност."

Гайст уточнява, че таблетките с калиев йодид ще бъдат по-полезни в случай на авария в ядрена електроцентрала - когато се отделя много по-малко радиация - особено през първите седмици след това, когато основната опасност е радиоактивният йод.

Калиевият йодид обикновено се предлага в дози от 130 милиграма всяка. Световната здравна организация препоръчва една таблетка за възрастни и деца над 12 години, половин таблетка за деца на възраст от 3 до 12 години, една четвърт за бебета и малки деца и една осма за новородени.

Таблетките също така не трябва да се използват прекалено често или твърде рано. Здравните служители съветват, че хапчетата не трябва да се приемат, докато не бъдат инструктирани от властите, тъй като ефективността на калиевия йодид зависи от времевия диапазон, в който се приемат таблетките, от това колко радиоактивен йод попада в организма и колко бързо го усвоява организмът. Една доза обикновено осигурява защита за около 24 часа. За да бъдат най-ефективни, таблетките трябва да се приемат в рамките на 24 часа преди или четири часа след излагане на радиация.

"Това е доста кратък период от време", обяснява Пат Занцонико (Pat Zanzonico), медицински физик в раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

Занцонико посочва, че калиевият йодид е безопасен за прием в продължение на няколко дни, но прекомерните количества за продължителен период от време могат да повлияят неблагоприятно на функцията на щитовидната жлеза. И тъй като щитовидната жлеза може да задържи само определено количество йод наведнъж, няма полза от приемането на по-голяма доза от препоръчаната.

Рискът е изключително нисък за хората, които не живеят в Украйна, в много малко вероятния случай на руска ядрена атака или в случай на авария в Запорожие. 

Източник: How Iodine Pills Can—and Can’t—Help Against Radiation, WIRED

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !