29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Йохей Сасакава беше удостоен с Отличителен знак на председателя на БАН

Той е отличен за неговата хуманитарна дейност, свързана със социалното развитие

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 юни 2016 в 07:23 21980
Снимка: www.bas.bg

С Отличителния знак на председателя на Българската академия на науките беше удостоен Йохей Сасакава, председател на японската фондация „Ниппон“.

Отличието връчи зам.-председателят на Академията акад. Дамян Дамянов. Йохей Сасакава е отличен за неговата хуманитарна дейност, свързана със социалното развитие, здравeопазването, екологията и подкрепата на лидерите в социалните и хуманитарните науки.

По време на срещата в Българската академия на науките бяха обсъдени възможностите за сътрудничество от взимен интерес между двете страни. Зам.–председателят на БАН акад. Дамянов представи историята, дейността на Академията и деветте научни направления на работа. Той постави акцент върху традиционно доброто сътрудничество на БАН с Японската академия на науките, Научния съвет на Япония, Токийския университет и Техническия университет „Хирошима.“

На церемонията присъстваха академиците Благовест Сендов и Атанас Атанасов, гл. научен секретар проф. Евдокия Пашева, чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и чл.-кор. Димитър Димитров.

Председателят на фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава има огромен принос за редица благородни каузи, сред които особено изпъква борбата за пълна победа над проказата като заболяване и над съпътстващата я обществена дискриминация, от която страдат не само болните, но и много оздравели по света.

Йохей Сасакава е завършил политически и икономически науки в университета „Мейджи“ в Токио. В основаната през 1952 г. фондация „Ниппон“ от 1981 г. е член на Борда на директорите, от 1989 г. е президент, а през 2005 г. става председател.

Посланик на добра воля на Световната здравна организация за елиминиране на проказата. Чрез програма “Субсидия в помощ“ се осигурява подкрепа на бъдещите поколения лидери в областта на социалните и хуманитарни науки в размер на милион долара на 69 университета и консорциуми в 44 страни. Чрез тази програма 13 000 обещаващи студенти са продължили своето обучение.

Йохей Сасакава е носител на множество награди, сред които Международна награда за мореплаване, награда „Върховенството на закона“ на Международната адвокатска асоциация, Международна награда „Ганди“. Почетен доктор е на редица университети, сред които Йорк, Малайски, Букурещки, почетен академик на Руската академия за естествени науки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.