Juno ще хвърли първи близък поглед към царя на планетите (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2016 в 12:10 3950 0

Сондата Juno ще завърши първата си обиколка около Юпитер и ще стигне минимално близко разстояние до газовия гигант днес 27 август в  8:51 AM ET , 15:51 ч. българско време.

За първи път ще бъдат включени научните инструменти на борда и ще получим първите детайлни снимки на гигантската планета, съобщи НАСА.

Космическия кораб Juno ще премине само на 4 200 километра от облаците на Юпитер и ще се движи със скорост 208 000 километра в час спрямо планетата. Общо 35 близки прелитания край Юпитер са планирани за времето на мисията, която ще приключи през февруари 2018 г.

Две изображения на Юпитер, направени от Juno на 23 август 2016 г. ( NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS)

Прелитането на 27 август ще бъде първото, при което Juno ще артивира всичките си научни инструменти. Tози уикенд Juno ще изпрати за първи път през последните 10 години снимки на облаците в горните слоеве на атмосферата на Юпитер. Тези снимки, както обещават представители на научния екип на сондата, НАСА ще публикува на сайта си в края на следващата седмица.

"Нито един друг космически апарат не е обикалял около Юпитер толкова близко, нито е бил над полюсите му по този начин", съобщава Стив Левин (Steve Levin), учен от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Това е нашата първа възможност и задължително ще има изненади. Ще трябва да ни трябва време, за да сме сигурни, че изводите ни са правилни".

Сондата Juno летя до Юпитер пет дълги години от август 2011 г. до началото на юли тази година, когато се приблизи до гигантската планета и се установи на стабилна орбита около нея. Първите два месеца след сближаването на сондата бяха използвани за смаляване на орбитата.

С мисията Juno, учените се надяват да научат повече за облаците и сиянията на Юпитер, за произхода на планетата, структурата и физичните свойства на атмосферата и магнитосферата й. 

Мисията Juno ще завърши през февруари 2018 година с потапяне на апарата в атмосферата на газовия гигант.

Един спомен за вълнението на 4 юли, когато космическият кораб на НАСА Juno навлезе в орбита около Юпитер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !