Къде SpaceX държи всички върнали се степени на ракети?

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2016 в 14:30 3328 0

Кредит SpaceX

Компанията SpaceX с право се гордее от факта, че успя да върне три първи степени на своята космическа ракета Falcon 9.

Последната степен кацна преди няколко дни, която отново успя да се приземи на плаваща платформа. Тогава Илон Мъск заяви, че "най-вероятно, ще трябва да разшири хангара, където се съхраняват ракетите". 

Това е шега, но във всяка шега, както винаги, има доза истина. Мястото, където SpaceX пази всички степени е Launch Complex 39A на космодрума в Кейп Канаверал, Флорида. Компанията е наела стартовия комплекс от НАСА под наем. А огромния хангар 39а може едновременно да се съхраняват до 5 обекта с размери, равни на първата степен на ракетата Falcon 9. Но с тези темпове хангара може да бъде запълнен през следващите няколко месеца.

Освен това се планира там да се помести и новата ракета Falcon Heavy - по-голяма и по-мощна версия на Falcon 9. Тя ще стартира по план през ноември, ако всичко върви добре. Falcon Heavy е колкото три от Falcon 9. И тези елементи трябва прецизно да се сглобят в хангар 39А. Когато започне сглобяването, използваните степени, които се съхраняват в хангара, ще трябва някъде да се пренесат.

Транспортирането.

Отработените степени най-вероятно ще бъдат пренесени изпитателния комплекс в МакГрегър, Тексас. Това ще бъде едно дълго пътуване за Falcon 9. Първо на път към Макгрегър, а после - обратно към Флорида за следващия старт. Така че увеличението на хангар 39А може да е нелоша идея - тогава може да се спести дългото пътуване. Това ще икономиса и средства, и време. Съществува възможност компанията да изгради още един хангар.

Във всеки случай с всяко успешно кацане, проблемът се задълбочава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !