Къде изчезнаха криовулканите на планета джудже Церера (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2017 в 10:00 4805 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.

Криовулканът Ахуна Монс на Церера.

Пирамидалната планина Ахуна Монс, висока 4 км, днес е единственият леден вулкан, т.нар. криовулкан, на планетата джудже Церера. Но специалистите от Университета на Аризона в Тусон предполагат, че по-рано подобни вулканични пирамиди е имало много, а Ахуна се е запазила и до днес само защото е сравнително млада, разказва Sci-news.

Как и защо се е получило така, е описано в изследването, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Kосмическият апарат на НАСА Dawn, откри криовулкана Ахуна Монс на Церера през 2015 година. 

Самото съществуване на криовулкан не е някаква мистерия - ледени вулкани има и на Плутон, Европа, Тритон, Харон и Титан. Особеното на Ахуна Монс е , че е самотен, обикновено криовулканите са на групи.

Сега д-р Майкъл Сори (Michael Sori) и екипът смятат, че са разрешили тази загадка. Най-вероятно, Ахуна Монс не бил сам на Церера - преди милиарди години е имало по-стари криовулкани, но са се сплескали с течение на времето и са станали неразличими от повърхността на планетата.

Тази версия се подкрепя от стръмните склонове на вулкана и ясното му очертание. Тези особености, според авторите, обикновено говорят, че това е млада геоложка структура.

Останалите вулкани са изчезнали. Защо?

Церера е без атмосфера, така че процесите, които разрушават вулканите на Земята - вятър, дъжд и лед - не съществуват на планетата-джудже. Екипът смята, че тук действа друга сила - процес, наречен вискозна релаксация (viscous relaxation).

На този процес на земята са изложени, например, ледниците. Той няма влияние върху земните вулкани, тъй като са изградени от по-твърди скали, но на Церера вулканите съдържат лед, който се отпуска и те се "разтичат" подобно на разтопен сладолед. И това е довело до изравняването на вулканите на Церера.

"Ахуна Монс е най-много на 200 милиона години. Той просто не е имал време да се деформира", коментира д-р Сори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !