Къде може да се наблюдава южноамериканското пълно слънчево затъмнение на 2 юли (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 00:00 6241 0

Пълното слънчево затъмнение на 21 август 2017 г.,, снимано от Орегон. Кредит: Aubrey Gemignani/NASA

Хората от Чили и Аржентина и някои острови в Тихия океан ще могат да видят първото и единственото пълно слънчево затъмнение за годината във вторник, 2 юли.

То ще премине директно през няколко големи астрономически обсерватории, така че ако не можете да стигнете до Южна Америка, имате и друга възможност - да гледате затъмнението на живо онлайн.

2019 г. - пълно слънчево затъмнение Пътят на слънчевото затъмнение на 2 юли. Кредит: NASA / GSFC / AT Sinclair.

Пълното слънчево затъмнение на 2 юли ще продължи максимум 4 минути, 33 секунди и няма да се вижда от нашата страна.

Карта на пълното слънчево затъмнение 2019

Тази карта представя пътя, по който сянката на Луната ще премине по повърхността на Земята по време на пълното слънчево затъмнение. Извън пътя на пълното затъмнение, тази карта показва процента на слънчевия диск, който ще бъде покрит от Луната при максимално частично затъмнение.

Преди затъмнението достигне Южна Америка, то първо ще премине няколко отдалечени острова в Тихия океан. Първото място, което ще се види затъмнението, ще бъде остров Оено Айлънд са общо 2 минути и 53 секунди, започвайки от 10:24 часа местно време (21:24 българско време). Жителите на Великденския остров Луната ще покрие около 80% от слънчевия диск.

Моментът на най-голямото затъмнение ще бъде в точка на около 2600 км югозападно от остров Изабела от  Галапагоските острови, където общата продължителност е 4 минути и 32,8 секунди. За съжаление, това ще бъде в открито море, така че ако няма самолет или кораб, нито един човек няма да го види.

Тази по-подробна карта показва пътя на пълното слънчево затъмнение в Чили и Аржентина. Кредит: Научно студио за визуализация на НАСА

Какви за възможностите за нас?

Музеят Exploratorium в Сан Франциско ще излъчва на живо стрийм на изгледа на затъмнението от обсерваторията "Серо Тололо" в Чили.

Излъчването на живо от Exploratorium ще включва  изображения от телескопи в Чили, започвайки от 22:23 часа българско време, които ще се коментират от експертите на музея и учени от НАСА.

Може да не пропуснете пълното слънчево затъмнение чрез приложението Total Solar Eclipse 2019 на iOS и Android

Европейската южна обсерватория (ESO) също ще предава на живо затъмнението така, както се вижда от Oбсерваторията Ла Сила (La Silla Observatory) в близост до пустинята Атакама в Чили. Тук излъчването започва в 22:15 ч. българско време.

Пълното слънчево затъмнение е изключително събитие. "То се случва средно за кое да е конкретно място на всеки 360 години", коментира ESO. Щастливи сме да живеем във времена, когато местоположението ви по света не е от значение. Може да бъдете свидетел на всяко затъмнение".

Етапи на затъмнението, гледано от Oбсерваторията Ла Сила.

Източник: 

Total Solar Eclipse 2019: Path, Viewing Maps and Photo Guide, space.com

How to watch the July 2 solar eclipse from anywhere in the world, CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !