Къде са "мунициите" на Йелоустоун за бъдещата му експлозия, разкри проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2018 в 10:50 8882 0

Илюстрация: wallup.net

Дълбочината на магмата под калдера на Йелоустоун все още е загадка, но изследователите вече са по-близо от всякога до разбирането как един супервулкан получава енергията си, съобщи ScienceAlert.

Използвайки суперкомпютри за моделиране на поведението на двете известни магмени камери, скрити под повърхността на Йелоустоун, учените идентифицираха "преходната зона", където магмените резервоари почти се срещат.

Тук те образуват огромна плоча от втвърдени скали, които могат да бъдат "мунициите", които ще подхранят адските взривове на супервулканите.

Констатациите са представени в Geophysical Research Letters.

"Смятаме, че тази структура е причина за риолит-базалтовия вулканизъм в горещите зони на Йелоустоун, включително супервулканичните изригвания", коментира геологът Иля Биндеман (Ilya Bindeman) от Университета на Орегон.

"Това е източникът, захранващ геоложки и петроложки с еруптивни продукти".

Средната кристална преграда, която разделя магмата под Йелоустоун (Dylan Colon)

Биндеман и неговият екип откриват тези естествени муниции под земята, след като извършват симулации, базирани на неотдавнашни проучвания от учените в Университета на Юта, които използват сеизмични изображения, за да открият не само една, а две огромни магмени камери, заровени в кората на Йелоустоунската калдера.

За да проучат как са се появили тези две камери от разтопени скали - и да се опитат да разберат взаимните връзки на пренос на магма между тях, Биндеман и колегите му създадоха компютърни симулации, проследяващи еволюцията на Йелоустоун в продължение на над 7 милиона години, за да видят как може да са се формирали тези отделни камери.

Резултатите показват съвпадение със съвременните сеизмични изображения, като многократните симулации създават две магмени камери, разделени от преходна зона, съставена от структува, наречена средна кристална преграда (mid-crustal sill), съставена от по-хладна магма, заложена между по-горещите и по-вискозни резервоари.

Според модела тази скална преграда се намира на около 10 километра под повърхността на Йелоустоун и е с дебелина между 10 и 15 километра.

Преградата е съставена от втвърдена скала, от вида габро, образувана от охладена магма, а изследователите казват, че е възможно същият феномен да се формира и в други супервулкани по света.

Габрото е най-здравата и устойчива магмена скала и има най-високата твърдост сред естествените скали, 9, по 10-степенната скала на Моос. (10 има диамантът)

Поради това, че изследването се прави на база симулации, може да се направи само предположение за съществуването на такива кристални прегради, но предвид, че данните се потвърждават от сеизмичните наблюдения на калдерата, екипът смята, че техните открития предлагат за първи път поглед към това как магмата се разпространява вътре в супервулкана.

Макар че този проучване не ни казва непременно как или кога Йелоустоун може да избухне, то ни води по-близо до откриването на отговора - а когато говорим за събитие, което може да задуши планетата в катастрофална вулканична зима, това са наистина доста важни неща, които трябва да знаем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !