Къде сега е Старман с колата на Илън Мъск? Вижте в реално време

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 февруари 2018 в 10:10 9537 0

Къде е Старман на 20 февруари. Източник: Whereisroadster.com

По един доста вълнуващ начин SpaceX изпрати в космоса автомобила Tesla Roadster на главния изпълнителен директор и собственика на компанията Илън Мъск като първият полезен товар на своята ракета Falcon Heavy. Сега можем да следим загадъчния й пътник, наречен Старман, използвайки данни на НАСА.

До Марс и отвъд

Трудно е са повярваме, че са изминали едва две седмици, откакто SpaceX успешно стартира първата си свръхтежка ракета Falcon Heavy и мнозина от нас, може би, се питат къде е сега странният "шофьор" на автомобила на Илън Мъск. Вместо да изпрати нещо скучно като първи полезен товар на Heavy, главният изпълнителен директор и основател на SpaceX Илън Мъск стартира своята собствена Tesla Roadster. А на борда й има манекен, наречен с любов "Старман".

Старман, облечен в костюм SpaceX, се предполага, че е на път към Марс и след това към астероидния пояс, съпроводен от музиката на Дейвид Бауи. Във всеки случай Мъск заяви, че траекторията на Старман след старта му е отишла малко встрани от пътя си.

Оказва се, че може би няма да стигне дотам, поне според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която публикува информация за местонахождението на Roadster. Сега може да проследите колата и пътника й Старман, използвайки данните на НАСА, които инженерът Бен Пиърсън (Ben Pearson) е вложил в сайт, наречен Whereisroadster.com.

Самотният Старман

Пиърсън е толкова очарован от изстрелването на Falcon Heavy, че прави собствени изчисления за траекторията на Старман, отчасти защото винаги е бил фен на главния изпълнителен директор на SpaceX. "Харесва ми, че е готов да поеме рискове и да прави страхотни неща, които хората просто продължават да казват, че са невъзможни и открива начин да ги направи възможни", споделя Пиърсън пред The Verge.

Но Пиърсън забелязва, че резултатите му са различни от това, което Мъск обяви. Това кара Пиърсън да се притесни, но данните на НАСА показват, че е прав.

"Бях облекчен да разбера, че не греша много", коментира Пиърсън в интервю за The Verge. "Илън Мъск е визионер, който гледа невероятно далеч напред, но има и области, в които се отклонява от реалността".

В случай, че се чудите къде в момента е Старман, сайтът на Пиърсън, показва, че е на 3 976 825 км или 0.027 AU (AU - астрономически единици - разстоянието между Земята и Слънцето) от Земята и се отдалечава от нас със скорост от 12 188 км/ч или 3.39 км/сек в момента на писането на статията. Той ще продължи да се движи в орбита около Слънцето, като направи близък проход към Земята през 2091 г., пояснява Пиърсън. Това, разбира се, при условия, че роудстърът на Старман оцелее в космоса толкова дълго.

Във всеки случай, поне ние знаем къде е.

Засега SpaceX се справя добре, придвижва и другите си проекти, включително последната ми мисия Falcon 9, която ще  пусне в космоса два от първите си интернет сателити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !