20 юли 2018
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кафето намалява риска от цироза и рак на простатата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2016 в 16:3816090
Снимка: www.diabetescare.net

Оказа се, че кафето намалява риска от рак на простатата при мъжете. Това изненадващото твърдение на китайски учени от Шанхайския университет Тунзци е докладвано в списание Nutrition And Cancer. Друго проучване показва , че консумацията на две чаши кафе може значително - 44% - да намали риска от цироза.

Чикайските учени твърдят, че любителите на кафето с 24% по-рядко се сблъскват с рак на простатата, отколкото тези мъже, които не обичат да пият кафе, съобщава Daily Mail

Тези изводи са на базата на широкомащабно проучване сред около 600 хиляди души от цял свят. Сред анкетираните са направени 13 проучвания, на основата на които експертите са успели да направят своето заключение убедително.

Както се оказа, при редовна употреба по една чаша кафе на ден се намалява риска от рак на простатата при мъжете с 24%, а ако човек пие на ден две или повече чаши кафе, то увеличава шансовете си да предотврати развитието на коварната болест с 2.5% след всяка доза. 

По-рано американски учени от Националния онкологичен институт също потвърдиха, че кафето намалява риска от рак на простатата при мъжете. Освен това мъжете, които пият умерени количества кафе намаляват риска от преждевременна смърт с 10%; имат с 14% по-нисък риск от фатални сърдечно-съдови заболявания, 17% - на дихателната система, 16% по-нисък риск от фатален инсулт и 25% по-нисък риск от смърт, в следствие на диабет. Приблизително същите показатели са установени и при жените, но без промяна в смъртността от ракови заболявания.

Употребата на кафе и рискът от цироза

Наскоро медицинското издание Мedscape публикува мета-анализ на изследователи от Университета в Саутхемптън, който показва, че увеличаването на консумацията на кафе може значително да намали риска от цироза.

Анализът включва проучвания, публикувани до юли 2015, в които са отчетени рисковите показатели за цироза спрямо консумацията на кафе. Изследвани са пет проучвания, събирали информация в течение на много време (т.нар. кохортни изследвания) и четири проучвания тип кейс-контрол (изследвания на пациенти със задна дата за определяне на съотношението между рисков фактор и заболяемостта). Включени са общо 1990 случая на цироза и 432 133 участници.

Общата оценка е, че рискът от алкохолна цироза при дневна консумация на две чаши кафе е намалява с 38%, а за смърт от цироза - с цели 44%. 

Страница на статията : 0102

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.