Как фекалиите на морските краставици спасяват кораловите рифове (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2021 в 00:01 7393 0

Гигантска морска краставица (Thelenota anax). Кредит: Southern Islander Dive Tours

Морските краставици абсорбират органични вещества и ги смилат, създавайки тор за коралите.

Трите милиона морски краставици, които живеят на рифа край остров Херон, произвеждат над 64 000 тона пясъчни изпражнения всяка година. И това огромно количество дори може да се окаже повече според ново изследване, публикувано в Coral Reefs.

Екологичната услуга, която всички тези екскременти предоставят, е известна като биотурбация и по същество включва проветряване на горните слоеве на седиментите като средство за освобождаване на органичния материал, попаднал вътре в бентосната (на морско дъно) екосистема, която разчита на това.

Рифът на остров Херон, с площ от 19 кв. км., с лагуна в центъра, разположен в южната част на Големия бариерен риф на Австралия. Екипът използва дронове, за да събере кадри от края на лагуната в плитките райони на рифа и след това преброява броя на морските краставици, уловени от камерата. По данните от снимките изследователите екстраполират и получават, че повече от три милиона морски краставици живеят по рифовите равнини около остров Херон.

Гигантска морска краставица (Thelenota anax). Кредит: Southern Islander Dive Tours

Холотуриите или морските краставици са клас безгръбначни от тип иглокожи, към който са и морските звезди и морските таралежи. Видовете, използвани за храна, се наричат ​​общо "трепанг". Тези пухкави тръби от плът пълзят по океанското дъно, хранят се с планктон и органични отпадъци в тинята и пясъка на дъното.

В лабораторията екипът провежда експерименти хранейки най-разпространените видове, черните морски краставици (Holothuria atra). Те откриват, че една морска краставица отделя около 38 грама изпражнения на ден и следователно произвежда около 14 килограма изпражнения годишно. По този начин армията от три милиона морски краставици, живееща на рифа на остров Херон, произвежда 64 хиляди тона изпражнения всяка година, колкото 5 Айфелови кули, пишат авторите.

И това е само на един риф - колко ли фекалии се изхвърлят глобално от морските краставици в локалните екосистеми?

Кредит: Southern Islander Dive Tours

Защо фекалиите от холотуриите са толкова важни? Техният тор е от решаващо значение за здравето на океанските екосистеми, особено кораловите рифове.

Морските краставици, подобно на земните червеи, поглъщат и усвояват органични вещества на дъното на океана, включително малки парчета водорасли и морски същества. Процесът на храносмилане разгражда тази материя, освобождавайки полезни странични продукти, които се изхвърлят заедно с несмилаемия пясък, който поглъщат морските краставици.

Тези странични продукти включват калциев карбонат, ключова съставка в образуването на корали, и амоняк, който действа като тор и стимулира растежа на коралите. Фекалиите на морска краставица също така са леко основна, което означава, че намаляват киселинността на заобикалящата ги вода. По-малко киселинните условия също помагат на коралите да формират своите скелети от калциев карбонат.

Прекомерният риболов заплашва популациите от морски краставици по света. Според изявление от Университета в Нюкасъл в момента има седем вида краставици, които са застрашени, а девет са „уязвими“ от изчезване. Намаляването на популациите на морски краставици означава по-малко фекалии, което представлява пряка заплаха за кораловите рифове.

Някои изследователи прогнозират, че затоплянето и повишаването на морското равнище ще доведат до изчезването на кораловите рифове на Земята до 2100 г.

Справка: Williamson, J.E., Duce, S., Joyce, K.E. et al. Putting sea cucumbers on the map: projected holothurian bioturbation rates on a coral reef scale. Coral Reefs (2021). https://doi.org/10.1007/s00338-021-02057-2

Източник:

Sea cucumbers pinch out '5 Eiffel Towers worth' of poop per reef, per year, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !