Как Римската империя е повлияла върху британските кралски скандали в древността

Антония Петрова Последна промяна на 08 април 2017 в 12:04 7363 0

Преса за монети; Снимка: Northern Archaeological Associates

Забележително археологическо изследване хвърля нова светлина върху завладяването на Британия от римляните, а от геополитическа гледна точка и върху един от най-мрачните секс скандали в британската история, съобщава Indеpendent.

При разкопки в Йоркшир са открити първите досега археологически доказателства за влиянието на високите кръгове в Рим върху Северна Британия. Откритите артефакти потвърждават наличието на политически и военен съюз между Римската империя и най-голямото местно кралство в Северна Британия по онова време.

Археолозите са открили останки от неизвестно досега малко селище, определян от тях като такова с висок статус и в което е имало смесица от римски и местни сгради. Вероятно е от времето на най-спорния управник от Желязната епоха - кралица Картимандуа (Cartimandua) от келтското племе бриганти (в наши дни Йоркшир и Северна Англия), която се предава без борба на римляните при тяхното нашествие по тези земи. 

В селището, разположено в Скоч Корнър, на 60 км северно от Йорк, са открити зарити в серия от ями множество римски продукти, принадлежали на висшето общество, които почти със сигурност са били предадени или продадени на бригантите. Това са може би първите археологически доказателства за дълбоката връзка между Картимандуа и римляните.

Източник: Wikipedia

Сред изровените досега артефакти има фини римски стъклени изделия, красиви полирани римски прибори за хранене, вносни гарафи за пиене, стъклени чипове за игра, част от фино римско медно огледало и част от рядка и красива кехлибарена статуя, направена в Римската империя.

Известно е от исторически източници, че римляните дават на Картимандуа огромно богатство в замяна на нейното предателство. Политическата реалност на ситуацията е била такава, че Британия е била територия с множество независими племена, някои от които са били проримски настроени, а други антиримски. За да се усложни още повече, вътре в някои от тези кралства и племенни конфедерации също е имало про и анти-римски настроени елементи.

Времената в самата Бригантия несъмнено са били непостоянни. Един от водещите антиримски британски крале - Каратак (Caratacus) е виждал в Бригантия светилище. Картимандуа обаче го арестува, оковава го и го предава на римляните, които щедро я възнаграждават за това. 

Картимандуа, станала кралица на Бригантия със собствени сили, е била очевидно проримски настроена. Съпругът й обаче, е бил с антиримски убеждения и дори е повел военните в сблъсък с римляните. Историята на Картимандуа е история за сътрудничество, съпружески раздори, вероятно изневяра и безжалостно предателство.

По всичко личи, че Картимандуа се развежда със своя съпруг (Венеций) след като започва връзка с неговия оръженосец, за когото след това се омъжва. Любовната вражда между кралицата и бившия й съпруг кара Венеций да осъществи две инвазии в Бригантия. И в двата случая римските окупационни сили в Южна Британия изпращат военна помощ. Накрая обаче, Венеций успява да победи и детронира бившата си съпруга.

Част от фигура на облечен в тога актьор, издълбан от кехлибар, открит в Скоч Корнър; Източник: Northern Archaeological Associates

Артефактите в новооткритото малко селище в Скоч Корнър са били скъпи стоки, вероятно давани на Картимандуа и нейните проримски аристократи през целия период на сътрудничество с Рим и вътрешно бригантийския граждански конфликт.

Ключовото откритие на разкопките е огромна колекция от преси за метални заготовки, за които се смята, че са използвани за производство на монети. Изследвания в Университета в Ливърпул разкриват, че те вероятно са били използвани за производство на златни/сребърни/медни британски монети - необходими за нарастващите нива на търговия с новопристигащите римски търговци.

Откритието може да се окаже първото археологическо доказателство за производство на бригантийски монети. Учените са открили до 50 керамично-метални преси. Имало е два вида преси - една за производство на по 100 метални монети и друга за само 50 малко по-големи монети.

Общо откритите преси са можели да произвеждат над 3 000 метални монети, които да се превърнат, с помощта на чук и матрица, в монети. Това е най-северното археологическо откритие за производството на монети през Желязната епоха в Европа. 

Самото селище изглежда е било разделено на две отчетливи зони - римска и местна. Обърнати към главния път Лондон-Бригантия са били разположени до 40 правоъгълни сгради в римски стил, вероятно смесица от домашни и индустриални. От тях около една дузина вече са разкопани от археолозите.

Някъде отзад, далече от пътя, е имало подобен брой местни кръгли къщи. 14 от тях вече са разкопани. В третата и четвъртата зона от пътя, на север и юг, археолозите откриват серия от ями, използвани вероятно при ритуали за поставяне на предмети с висока стойност. Религиозната традиция от Желязната епоха често е включвала съзнателно принасяне на ценни предмети в дар на боговете.

Снимка: Northern Archaeological Associates

Новооткритите артефакти представляват най-ранните досега археологически доказателства за римско влияние в Северна Британия. За първи път археологията потвърждава някои от съдбоносните аспекти, които римските историци твърдят, че са се случвали в Бригантия в периода малко преди Северна Англия да влезе изцяло в империята.

Откритието вероятно изтегля назад с до десетилетие и половина вероятната дата на започването на строежа на северната секция на пътя Лондон-Бригантия. Пътят (който вероятно в началото е бил само местна пътека с коловози) е бил съвсем леко отклонен, за да премине през новооткритото селище. 

Римските сгради, вероятно построени в средата или края на 50-те години пр.Хр., са обърнати с лице към пътя, затова и вероятно той първоначално е бил замислен през това десетилетие, а не както досега се е смятало в началото на 70-те години пр.Хр. Пътят, който без съмнение е бил използван от римските военни, помага да се илюстрира значителният археологически размер на римското военно присъствие много преди Северна Англия да влезе в империята. 

Сред разкопките е открит и все още неразкопан правоъгълен обект, който може да се окаже част от много ранна римска крепост. "Откритията хвърлят светлина върху един важен период в историята на Британия - началното присъствие на римското богатство, мощ и влияние в Северна Британия", отбелязва Нийл Редфърн (Neil Redfern), инспектор за древните монументи в Нistoric England.

"Разкопките в Скоч Корнър преосмислят нашето разбиране относно това как регионът е станал част от Римската империя", коментира Редфърн. 

Новооткритото селище, смесица от римски и местни сгради, се намира само на 12 км от вероятната бригантийска столица, сега град Стануик, към който е било свързано чрез пътя от Желязната епоха. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !