Как Тритон разруши системата на Нептун (видео)

Първоначално семейството на Нептун е приличало на системата на Уран, но Тритон наруши идилията

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 ноември 2017 в 15:29 9414 0

Това компютърно генерирано изображение показва Нептун, близо до най-голямата си луна Тритон. НАСА / JPL / USGS

Нептун има доста странна система от спътници - те изненадващо малко - само 14 в сравнение с, да речем, близо 70-те луни на Юпитер - и повечето от тях са изключително малки. Един от спътниците на Нептун е изключение - Тритон съдържа 99,7% от масата на цялата спътникова система на Нептун!

Орбитата на Тритон също има редица необичайни свойства. Тя е ретроградна - Тритон обикаля в обратна посока на въртенето на Нептун - което е уникално поведение сред големите луни в Слънчевата система. Орбитата на Тритон е и силно наклонена, формата й е почти кръгла и се намира в непосредствена близост до Нептун, разказва NOVA, изданието на Американското астрономическо общество.

Има хипотеза, че Тритон е нахлул в системата на газовия гигант след формирането й. Предполага се, че в началото на своята история спътникът се е носел в пространствата на Пояса на Кайпер и след това е уловен от Нептун.

Орбитата на Тритон е наклонена спрямо вътрешните спътникови орбити на Нептун. NASA, ESA и A. Feild (STScI)

Слон в стъкларски магазин

Как този чудовищен спътник е получил своите странни свойства и защо системата на Нептун е толкова странна в сравнение с това, което бихме могли да очакваме за спътник на газов гигантз? Двама учени, Ралука Руфу (Raluca Rufu) от Института Вейцман, Израел и Робин Канъп (Robin Canup) от Югозападния научно-изследователски институт, САЩ, проведоха серия от компютърни симулации, за да разберат каква е била системата на Нептун преди инвазията на Тритон.

Резултатите са публикувани в The Astronomical Journal.

"Първоначално семейството на Нептун е приличало на системата на Уран, но Тритон разруши идилията. Той наруши хармоничната система от спътници, които съществуваха там дълго време преди пристигането му" - разказва Робин Канъп.

Как е преминала инвазията на Тритон?

Първо заварените спътници трябва да са били достатъчно малки, за да не унищожат Тритон. На второ място, те по някакъв начин трябва да са го забавили и да го преместят на текущата му относително близка до Нептун кръгова орбита. И трето, външните сателити на ледния гигант трябва да останат непокътнати.

"Основният въпрос е как Тритон е преминал от удължена орбита на кръгла? Очевидно е, че част от енергията на спътника е трябвалода се разсее, за да се забави. И тук идват на помощ малките луни ", коментира Скот Шепърд, астроном от института "Карнеги", САЩ, който не участва в изследването.

Симулацията показа, че когато Тритон нахлува в системата на Нептун, някои от по-малките спътници се сблъскват с него, а други отлетяват встрани. Това забавя неканения гост и му позволява да се премести на кръгова орбита. Тъй като процесът се случва достатъчно бързо, това предотвратява фаталното за луните на далечните орбити влияние на Тритон.

Взаимодействията между ретроградния Тритон и оригинална система от проградни сателити на Нептун довежда до унищожаването на оригиналната система, оставяйки след себе си само Тритон и другите настоящи спътници на Нептун.

За съжаление, трудно е да се провери сценарият, предложен от Робин Канъп и Ралука Руфу, дори ако в бъдеще до Тритон бъде изпратен космически кораб. Работата е там, че Тритон е леден, геоложко активен свят и ледът може би е изтрил белезите от сблъсъците от повърхността му.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !