Как бактерия на 450 милиона години се превърна в опасна супербактерия

NaukaOFFNews Последна промяна на 13 май 2017 в 08:58 11639 0

Предшествениците на болничните патогени се смята, че са живели в червата на тези древни сухоземни животни. Реконструкция: MARK WITTON

Ентерококите, наречени още супербактерии, защото са резистентни на антибиотици и почистващи продукти, вероятно произхождат от предшественик, живял в червата на първите животни на Земята. Това твърди ново проучване на учени от Масачузетския технологичен институт и Харвард.

Те са открили, че някои от особеностите, които дават на тази супербактерия опасната резистентност в наши дни, са й помогнали да оцелее при прехода на древните животни-гостоприемници от водата към земята преди около 450 милиона години, съобщава Live science. 

Като анализират генома и растящи култури ентерококи, учените са "успели да върнат часовника назад към най-ранното съществуване и да съберат парче по парче картината на това по какъв начин тези организми са се оформили в това, което са днес", обяснява Ашли Ърл (Ashlee Earl) от Bacterial Genomics Group в Broad Institute на MIT и Харвард в изявление.

Проучването е публикувано в списание Cell.

Ентерококовите бактерии се намират в човешките черва, но могат да предизвикат инфекции на кръвта, уринарния тракт и други органи. Учените са били заинтересувани от въпроса защо ентерекоките се оказват толкова добре адаптирани към оцеляване в съвременните болници и резистентни на множество видове антибиотици. Инфекциите с ентерококи са сред водещите причини за придобити от болница инфекции според Medscape.

Източник: United States Department of Agriculture

Изследователите анализират генетичните данни от редица ентерококови видове, за да определят кога е възникнал този вид (те правят това с помощта на техника, която взима под внимание очакваното ниво на промяна на ДНК на бактериите).

Те изчисляват, че ентерококите са възникнали преди около 425 милиона до 500 милиона години, около времето когато първите животни са се преместили от океаните на сушата. Те също така откриват, че когато ентерококите се отделят еволюционно от близкия си вид, наречен Vagococcus, последният придобива гени за втвърдяване на клетъчната стена и по-добра способност за справяне с външния стрес.

В отделен експеримент учените отглеждат видове ентерококи в лабораторни съдове при няколко различни условия. Те откриват, че ентерококите се развиват по-добре при трудни условия - като сухота, глад и излагане на дезинфектанти, в сравнение с други близки бактерии. Всички видове ентерококи, тествани в проучването, също така са били естествено резистентни на редица антибиотици, дори ако видовете никога преди това не са били откривани в болница.

Преди да преминат на сушата, докато са били във водна среда, бактериите са били изхвърляни в океана, потъвали са на морското дъно и са били консумирани от морските чистачи, които на свой ред са ставали храна на други риби. На сушата обаче, бактериите излизат от червата чрез фекалиите и остават така за дълги периоди, изсъхват и загиват, обясняват учените. Ентерококите обаче са успели да се адаптрат към оцеляване в сухи, трудни условия.

И същите свойства, които позволяват на предшествениците на ентерококите да оцелеят в суха среда, глад и други екстремни условия на земята, се оказват в помощ на тези бактерии да оцелеят в съвременните болници.

Учените възнамеряват да проведат по-нататъшни изследвания върху гените, които позволяват на ентерококите да оцелеят в трудни условия, с надеждата, че ще успеят да направят нови видове антибиотици и дезинфектанти, специално насочени към този вид бактерии. 

Изследователите също така отбелязват, че проучването представлява една хипотеза, която съвпада с техните данни, но е трудно да се докаже със сигурност, предвид милионите години, които са минали откакто първите животни са лазели по земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !