Как бедна Руанда се справи с COVID-19 по-добре от богатия Запад

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2021 в 00:00 8739 0

Кредит: Rwanda Biomedical Center

Руанда се откроява в международен план, включително сред другите африкански държави, като забележителен пример за справяне с COVID-19. 

В 12-милионната африканска държава има само 316 смъртни случая от началото на пандемията.

През декември бройката е била само една трета от тази, но по време на празниците случаите за кратко се увеличават.

Да сравним с България - до 14 април по официални данни имаме 14746 смъртни случая. У нас, както в много европейски държави и САЩ, почти всеки аспект на пандемията е политизиран - от носенето на маски до затварянето и отварянето на училищата и цялостния контрол на локдауните.

Защо една от най-бедните страни в света е успяла - страна, която има в историята си жесток геноцид, докато богатите държави се объркват и не успяват да спасят животите на своите граждани или да предотвратят раздухването на конспирациите около коронавируса?

„Западното чувство за демокрация тотално се провали и COVID е доказателство за това“, отбелязва Агнес Бинагуахо (Agnes Binagwaho), бивш министър на здравеопазването на Руанда.

„Онези държави, в които някой казва, че маската не е необходима, това е лъжа - те го знаят, науката го е доказала - но го казват по политически причини, поради егоизъм".

„Политиката е оръжие, което убива. Демокрацията трябва да бъде ориентирана към хората, а не към егоцентризма".

Здравето на първо място, а икономиката после

Миналата година всеки руандец, диагностициран като COVID-позитивен, е откарван в лечебен център за наблюдение.

"Това помогна да се поддържа броят на смъртните случаи на най-ниски нива", обяснява д-р Сабин Нсанзимана (Sabin Nsanzimana). Той е лекар и клиничен епидемиолог и е генералният директор на Биомедицинския център в Руанда, който ръководи действията на страната срещу COVID-19.

У нас са заразени 12670 здравни работници - лекари, медицински сестри и санитари - до 14 април 2021г.

Според д-р Нсанзимана само двама здравни работници са заразени в Руанда.

Използването на роботи също изиграва малка, макар и нова роля в усилията на страната да контролира вируса и да защити здравните  си работници.

Роботите помагат за измерване на различни жизнени показатели на заразените пациенти, обслужват ги с храна и почистват болниците.

„Имаме от тези роботи и на летището, където проверяват температурата и дали хората са с маски“, разказва д-р Нсанзимана.

Здравна система, унищожена от геноцид

Доверието в съветите на властите и учените е важен фактор за сдържането на пандемията, смята д-р Нсанзимана.

"Доверието е много важно и не можете да изградите доверие в средата на пандемия."

Но Руанда е страна, в която доверието е напълно унищожено.

През 1994 г. в Руанда се наблюдава ескалация на напрежението между племето хуту, което е мнозинство, и ​​племето тутси, което прераства  в геноцид.

Хуту нападат тутси с мачете. Около 1 милион души са били заклани само за 100 дни, според ООН.

Много оцелели все още носят белезите от мачете на вратовете си.

Бившият лидер на патриотичния фронт в Руанда Пол Кагаме е президент на Руанда от 2000 г. и е служил като вицепрезидент след геноцида.

Той донася стабилност в страната и дори постижения в развитието й, но някои го описват като „добронамерен диктатор“, който сериозно потиска инакомислещите.

Подходът на Руанда към нейната пандемична стратегия също предизвика жестока критика от групи като Хюман Райтс Уотч, които осъдиха правителствената "авторитарна тактика за прилагане на мерките за обществено здраве".

Възстановяване на доверието чрез здравни грижи

Д-р Бинагуахо оказва значителна помощ за възстановяването на здравната система от нулата, служейки в министерството на Кагаме до 2016 г.

„[Здравните работници] са били убити или са напуснали страната, защото са се страхували да бъдат убити или защото са били убийци“, разказва Бинагуахо.

Нейната цел е била да предостави здравни услуги на хората, за хората, от хората.

Здравните работници се избират от местните общности в цялата страна и доверието, което те пораждат, е ключово за успешното управление на пандемията в Руанда.

"Тези обществени здравни работници са много важни", обяснява д-р Бинагуахо, сега заместник-ректор на университета в Руанда University of Global Health Equity.

Процентът на ваксинация на децата в Руанда е почти 100%, детската смъртност е спаднала, а продължителността на живота се е увеличила.

Руанда има по-разпръсната здравна система, нещо като „местен здравен квартал“. Здравните екипи, базирани в общността, извършват тестове за COVID, помагат за проследяването на контактите и грижат се за заразените - услуги, които са безплатни за жителите на Руанда.

Д-р Нсанзимана смята, че бързата комуникация на най-новите данни и наука и солидарността между здравните работници са от ключово значение в Руанда.

„Мога да говоря с нашите лекари или шефове на болници само за един час и се разбираме за нещо.

"Може би за по-големите държави, които имат много сложни здравни системи и структури, това може да бъде предизвикателство."

д-р Сабин Нсанзимана и д-р Агнес Бинагуахо.

Бързи действия

Още през януари миналата година, близо два месеца преди Световната здравна организация официално да обяви пандемията, Руанда спря самолет за Китай.

Други страни не успяха да предприемат толкова бързи действия и позволиха на вируса да се разпространява безпрепятствено.

„Ако една страна, толкова сериозна като Китай, казва, бъдете внимателни - това беше на техния сайт; мащабът на проблема, скоростта на проблема и разпространението на вируса", разказва д-р Бинагуахо.

„Предприехме действия, тъй като с присъствието на туристи тук бяхме изложени на риск.

„Светът имаше достатъчно информация, за да действа според науката."

Руанда има сравнително младо и мобилно население и има граници с Танзания, Бурунди, Демократична република Конго и Уганда.

Шофьорите на камиони са разпространили коронавирус в региона на Източна Африка, а Руанда работи заедно със съседите си за смекчаване на рисковете.

„Не е лесна задача“, разказва д-р Нсанзимана. „Трябваше да изградим мобилни лаборатории по границите, които дават резултати без хората да чакат с дни. Сега даваме резултати в рамките на шест до девет часа.“

В началото на пандемията само една лаборатория и шестима души в цялата страна са били обучени да извършват PCR тестове.

"Само за няколко месеца ... успяхме да увеличим тестовия капацитет и отворихме 12 нови лаборатории за PCR в цялата страна. Всяка провинция имаше по една."

От 200 теста на ден през март миналата година, те вече могат да правят повече от 10 000 теста на ден.

Д-р Нсанзимана разказва, че скорошното внедряване на бързите антигенни тестове за COVID - които са толкова бързи и преносими, колкото тестовете за бременност - нещата се променят още. 

Биомедицинският център в Руанда. Кредит: Rwanda Biomedical Center

Локдаун означава ли, че хората ще гладуват?

Около 55% от жителите на Руанда живеят в бедност, въпреки че докладваните числа варират.

Когато правителството им е налагало локдауни, хората били изложени на реален риск от глад, ако не им е позволено да напускат домовете си, за да пазаруват храна или да ходят на работа.

В много западни страни общественото здраве се противопоставя на икономиката, подклаждайки разгорещени дебати относно стратегиите за ограничения.

В Руанда не е така, заявява д-р Нсанзимана.

„Ако хората са по-здрави, ако здравната система е силна, тогава икономиката ще бъде по-силна, а не обратното

"Това е принципът, който имахме от самото начало от нашето ръководство".

Селските лидери са определят кои хора в техните общности са най-застрашени и те получават държавно финансиране, за да им се осигурят доставка на храна и други стоки.

"Това означава, че най-лошото, което може да ви се случи, е смъртта", отбелязва д-р Бинагуахо.

„Второто нещо е да си болен.

„Да си малко по-беден, защото спасяваш живота си, наистина не е толкова драматично.

"Доказано е, че [в] страни, които не са се погрижили за своите уязвими хора... те няма да спазват изолацията, за да спасят по-богатите от тях".

Руанда въвежда финансова защита, включително замразяване на банкови заеми и спиране на изгонването на наематели от наемодателите.

„Ако искате хората да се съобразят и да защитят себе си, семейството си, общностите си и цялата нация, трябва да осигурите основни грижи“, подчертава д-р Бинагуахо.

Схемата на общественото здравно осигуряване обхваща също така повечето граждани на Руанда.

„Систематичният подход на справедливост кара всички да работят солидарно".

„Ето как с по-малко пари, ние сме по-малко богати от нашите съседи в Танзания и Кения, но имаме по-добри резултати в контрола на COVID-19“, заявява Бинагуахо.

Кредит: Rwanda Biomedical Center

Защо западният ваксинален национализъм може да подкопае успеха

Но дори и при толкова впечатляващи резултати, единственият изход от тази пандемия е да се осигури глобален достъп до ваксини.

Докато отделните страни се съревновават за осигуряване на излишъци ваксиналният национализъм забавя достъпа до африканците.

В рамките на инициативата COVAX Руанда получава първите си пратки с близо 350 000 дози ваксина AstraZeneca-Oxford в началото на март.

В рамките на девет дни са били ваксинирани около четвърт милион души.

За да получат дози в най-отдалечените общности, са били използвани армейски хеликоптери, разказва д-р Бинагуахо.

Хората, изложени на най-голям риск от инфекция или смърт, са приоритизирани, но предстои да разбере кога и дали Руанда ще получи достатъчно ваксини, за да покрие цялото си население.

Африканците често се използват от фармацевтични компании за изпитвания за лекарства, но твърде често нямат навременен достъп до каквито и да било лекарства.

Д-р Бинагуахо вярва, че гражданите на западните държави, чиито данъци са допринесли за разработването на ваксини срещу COVID, също ще загубят, ако ваксините не се разпространяват широко и справедливо.

"Това е глобално усилие, това не е само Биг Фарма, това са вашите данъци, вашите пари и защита ... хората по целия свят трябва да бъдат ваксинирани, така ще постигнем напредък във формирането на колективния имунитет".

Д-р Нсанзимана посочва успеха на Африка в производството на антиретровирусни лекарства за терапия на ХИВ и иска да има и местно производство на ваксини срещу COVID.

"Това е нещо, на което трябва да се даде приоритет в Африка", отбелязва д-р Нсанзимана.

„Това е ситуация, в която няма печеливши, защото врагът е навсякъде".

Източник: COVID-19 success story for Rwanda is a wake-up call for wealthy West, ABC Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !