Как "британският" коронавирус се разпространява по света

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2021 в 12:45 5224 0

След анализ на данните за мобилността на населението на 19 страни за периода от септември до декември 2020 г., учените стигнаха до заключението, че така нареченият "британски щам" на коронавируса най-вероятно произхожда от Великобритания и след това е пренесен по целия свят от гражданите на Великобритания.

Резултатите от изследването са публикувани в сайта за препринти medRxiv.

Новият силно заразен щам на SARS-CoV-2 се появи във Великобритания през втората половина на 2020 г. За първи път за него е съобщено, че се е появил в графство Кент на 20 септември и в Лондон на 21 септември. При една и съща патогенност способността да се разпространява на "британския" щам е с около 50 процента по-висока от тази на циркулиралия преди това щам 501N.

В средата на декември правителството на Великобритания предприе строги мерки в Лондон и югоизточната част на Англия, за да ограничи разпространението на новия вариант на вируса. Страната наложи общонационална изолация, затваряйки училища и второстепенни производства и дейности до средата на февруари.

Въпреки че много държави ограничиха пристигането на хора от Великобритания през декември 2020 г., по това време „британският щам“ вече бе открит в 16 държави.

Сега учените обсъждат дали е възможно такова бързо разпространение в целия свят на нов вариант на вируса, възникнал на едно място, или подобни мутации са се появили на няколко места.

Изследователи от Китай, САЩ и Великобритания с помощта на приложението Facebook Data for Good събраха данни за мобилността за жители на 19 страни, за да определят вероятността новият вариант на вируса да е внесен в тези страни от пътници от Великобритания и изчислиха възможната скорост на местно предаване.

Авторите приемат за вероятностното събитие, че поне един човек, заразен с новия вариант на SARS-CoV-2, е пристигнал от Великобритания между 22 септември и 7 декември 2020 г. Въз основа на наблюдения от САЩ, изследователите залагат в своя модел срок от 9,5 дни между инфекцията и хоспитализацията.

Рискът от внос на вируса от Великобритания е най-висок в Ирландия и най-нисък в Унгария. До края на октомври 2020 г. вероятността поне един заразен с новия щам да пристигне от Великобритания надхвърля 50% за 13 от 19-те страни, изследвани от авторите, като изключение правят Турция, България, Кипър, Обединените арабски Емирства, Швеция и Унгария, а Турция, България и Кипър са надхвърлили този праг на риска до 1 ноември.

След това екипът използва данните за хоспитализация COVID-19, за да оцени развитието на ситуацията по места, катое има предвид, че новият щам се разпространява един път и половина по-бързо от обикновения вариант на SARS-CoV-2.

И тук лидер е Ирландия, където скоростта на разпространение на "британския щам" е максимална през октомври и се забавя през ноември. Към 7 декември 2020 г. най-голямото разпространение на новия щам е в Италия.


Очаквани рискове за внасяне на варианта 501Y на SARS-CoV-2 от Великобритания в други 19 страни преди 7 декември 2020 г.. (А) Вероятността поне един човек, заразен с новия вариант COVID-19, да е пристигнал в определена държава от Великобритания до датата, посочена на оста x, въз основа на данните за мобилността от Facebook. (В) Изчислено ежедневно разпространение на варианта 501Y на SARS-CoV-2 в 19 страни между 22 септември и 7 декември 2020 г., като се приеме, че вариантът е 50% по-предаван от варианта 501N (5). Точките и лентите показват средните стойности и стандартното отклонение въз основа на 100 симулации. (С) Риск от поне един внос до 1 ноември 2020 г. (посочен също в цветове в А). 16-те държави над и 3 държави под прага на риска от 50% са посочени съответно в червено и синьозелено. Сивото показва държави/региони, в които няма данни за мобилността.

„Нашите резултати категорично предполагат, че новият вариант на вируса е разнесен от пътници от Великобритания и се разпространява незабелязано от месеци в много страни“, пишат авторите на статията. Изследователите отбелязват, че техните открития имат някои ограничения, тъй като се основават на алгоритмите за мобилност, използвани от Facebook.

Справка: International risk of the new variant COVID-19 importations originating in the United Kingdom
Zhanwei Du, Lin Wang, Bingyi Yang, Sheikh Taslim Ali, Tim K. Tsang, Songwei Shan, Peng Wu, View ORCID ProfileEric H. Y. Lau, Benjamin J. Cowling, View ORCID ProfileLauren Ancel Meyers
doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.09.21249384

Източник: How has the UK-derived SARS-CoV-2 mutant strain spread internationally?, News medical

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !